napelem
Üzlet

Kész a kormány terve: kétszázezer magyar háztartás felejtheti el a villanyszámlát, ha bejön

Major András
Tíz év alatt a jelenlegi mintegy hétszeresére bővítené a hazai lakossági napelemes rendszerek számát, míg összteljesítményben legalább négyszeresére növelné a kapacitást a kormány új energiastratégiája. A kabinet ösztönözni is kívánja a saját villamosenergia-fogyasztás részleges kiváltására termelő kis naperőművek terjedését, ezzel együtt az ezek iránti érdeklődés már napjainkban is rendkívül dinamikus növekedési trendet mutat. Amennyiben napelemes rendszert telepítenénk a háztetőre, a vásárlásnál néhány szempontra érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Amint az a kormány új energia- és klímastratégiájából kiderül, a jelenlegi mintegy 31 ezerről tíz év alatt legalább 200 ezerre növelné a magyarországi háztartási, tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek számát a kabinet. Könnyen kiszámolható tehát, hogy a cél minimum 800 MW lakossági napelem-kapacitás kiépítése 2030-ra. Érdekes módon a nyilvánosságra hozott stratégiai dokumentumokban ugyanakkor némi ellentmondás is felfedezhető, hiszen Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervével, illetve saját egyéb szövegrészeivel szemben a Nemzeti Energiastratégia egy helyen 2035-ös határidőt említ a cél tervezett teljesítésére vonatkozóan.

Az EU-s elvárásokról és a hazai klímastratégiáról is szó lesz április 22-én a Sustainable World - A jövő vállalata konferencián.

Annak megítéléséhez, hogy a célkitűzés mit is jelent pontosan, érdemes egy pillantást vetni az aktuális helyzetre is. Ez azonban nem is olyan könnyű, miután a a tetőre szerelt kis, lakossági naperőművek számára vonatkozó konkrét hazai statisztika nem kimondottan részletes.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi adatai szerint Magyarországon 2018 végén összesen 332 megawatt háztartási méretű kiserőmű (HMKE) napelemes kapacitás működött, ebből azonban csak 170 MW kötődött természetes személyhez. A háztartási méretű kiserőmű fogalmát ugyanis a villamos energia törvény teljesítményhatár, nem pedig a telepítés helye vagy a telepítő személye alapján definiálja. Eszerint a HMKE olyan, a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert, vagyis nem csak lakossági ügyfél létesítheti, hanem önkormányzat és vállalkozás is, a teljesítményhatár és csatlakozási pont feszültségszintjének figyelembe vételével.

Évente 60 MW

A MEKH nem részletezett előzetes adatai szerint 2019 félévkor 388,5 MW volt a teljes hazai háztartási méretű kiserőmű kapacitás, vagyis a lakossági napelemes rendszerek száma ma már vélhetően 200 MW körül járhat. A 2019-es év végi adatok még nem ismertek, mindenesetre 2018-ban közel 100 MW-tal bővült a napenergiát hasznosító HMKE-k teljesítménye - derül ki a MEKH és a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító magyar villamosenergia-rendszer 2018. évi adatait összesítő közös kiadványából.

A rendelkezésre álló adatok alapján a 2030-ra kitűzött 800 MW-os lakossági napenergia célszám egyáltalán nem tűnik teljesíthetetlennek, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján eléréshez évente átlagosan mintegy 60 MW-tal kellene bővülnie a kapacitásnak.

háztartási napelem 1

A kormány szerint a cél elérésének gazdasági alapját a technológiai költségcsökkenés és hatékonyságjavulás adja meg elsősorban, ezzel együtt a Nemzeti Energiastratégia 2030, illetve a Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve alapján a kabinet ösztönözni is kívánja a saját villamosenergia-fogyasztás részleges kiváltására termelő napelemes rendszerek telepítését. Az, hogy ezt hogyan fogja megtenni, még nem teljesen egyértelmű.

A tetőre szerelt napelemes rendszerek terjedését már ma is támogató, jelentős részben uniós forrásokra támaszkodó kedvező finanszírozási lehetőségek mellett a cél eléréséhez érdemben járulhat hozzá az az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló kormányrendelet is. Ez alapján a 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő minden épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigény követelménynek, az új ingatlanok fűtését és melegvíz-előállítását pedig minimum 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell majd biztosítani, amit a felújításoknál és korszerűsítéseknél is figyelembe kell majd venni. A szabályozás hatására a kormány a jelenleg háztartási méretű kiserőműként definiált termelőegységek számának és összteljesítményének további exponenciális növekedésére számít.

Dinamikusan nő az érdeklődés

A szóban forgó 4 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez körülbelül 25-30 négyzetméter árnyékmentes, lehetőleg déli tájolású tetőfelület szükséges. Ma már a legtöbb épületre és tetőfelületre lehetséges napelemes rendszereket telepíteni, legyen az családi ház, egy autóbeálló, vagy akár egy raktárépület. Ezzel a rendszermérettel 14-15 000 forintos havi villanyszámlát lehet "kiváltani”, nagyjából tehát képes fedezi egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását - mondta el Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio-nak.

A napelemes rendszerek iránti érdeklődés napjainkban rendkívül dinamikus növekedési trendet mutat. A kedvező megtérülési időnek és a kamatmentes finanszírozásnak is köszönhetően a környezetvédelmi mellett már a megtakarítási szempont is élénk érdeklődést generál rendszereink iránt - mondja a cégvezető, akinek szavai szerint a lakossági napelemes rendszer megrendelésétől az áramszolgáltatói engedélyeztetésén át az üzembe helyezésig átlagosan 30-90 nap szükséges. Amint az engedélyek megvannak, maga a telepítés már gyorsan, rendszerint egy-két munkanap alatt kivitelezhető.

Mire figyeljünk, ha napelemet telepítenénk a tetőre?

Egy napelemes rendszer vásárlásánál két nagyon fontos dologra érdemes odafigyelni - hangsúlyozza Lugos Roland. Egyrészt csak olyan, megbízható, megfelelő referenciával rendelkező céget érdemes választani, amely a napelemes rendszer megtervezésétől kezdve az engedélyeztetésén és a pályázatíráson át a kivitelezésig, illetve ezt követően a rendszer távfelügyeletéig mindent elintéz az ügyfél helyett. Másrészt nagyon fontos odafigyelni a napelemes rendszer két fő alkotóelemére, a napelemre és az inverterre, illetve azok garanciális feltételeire is.

A napelemes rendszer értékének 70 százalékát maguk a napelemek teszik ki, így itt érdemes rendkívül körültekintően választani, hiszen a garanciális feltételek nagyban különböznek az egyes gyártók termékei esetében. A napelemek esetében kétféle garanciát különböztetünk meg: Az egyik a teljesítménygarancia (más néven termelési garancia), mely általában minden napelemre 25 év 80%; ennek értelmében a gyártó azt vállalja, hogy amennyiben a napelem még a 25. évben is működik, úgy annak teljesítménye még minimum 80 százaléka lesz az eredeti értéknek. A másik a napelem termékgaranciája (más néven gyártói garancia), amivel a gyártó azt vállalja, hogy amennyiben meghibásodik a napelem, úgy azt egy az egyben kicseréli. Ez utóbbi, azaz a termékgarancia esetében érdemes különösen körültekintőnek lenni, hiszen a legalacsonyabb garanciával rendelkező napelemek csupán 10-12 évet biztosítanak, viszont már elérhetőek 20 év termékgaranciával rendelkező napelemek is. Márpedig egy 20-30 évre tervezett beruházás esetében, mint amilyen a napelemes rendszer is, ez rendkívül lényeges szempont.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje már Magyarországon is nagyon kedvező, hiszen a beruházás hét-kilenc év alatt térül meg, majd még legalább húsz évig látja el ingyen villamos energiával a házat. Emellett a finanszírozási lehetőségek is kedvezően alakultak az utóbbi években; lakossági oldalról ugyanakkor még mindig kevesen tudnak arról, hogy 2017 áprilisa óta elérhető a Magyar Fejlesztési Banknál egy egyszerűsített pályázattal kamatmentes részletfizetés a napelemes rendszerünk telepítésére. Ez a finanszírozási megoldás lehetővé teszi, hogy hét-kilenc évig a villanyszámla helyett a háztetőn üzemelő napelemes rendszer kamatmentes havi törlesztőrészletét fizesse a tulajdonos, hiszen ahogy üzembe helyezzük a napelemes rendszert, a villanyszámla gyakorlatilag megszűnik, így a havi kiadások változatlanok maradnak, viszont a rendszer kifizetése után még évtizedekig ingyen áramot termel a tulajdonosának - hívja fel a figyelmet Lugos Roland.

A közép-magyarországi régióból érkező megrendelések tekintetében ugyanakkor visszaesést tapasztaltak az Optimum Solarnál annak következtében, hogy Budapesten és Pest megyében a beérkezett kölcsönök igénye meghaladta a 0 százalékos hitelre rendelkezésre álló keretet (a konvergencia régióban, vagyis Budapest és Pest megyén kívül még nyitott a pályázat). Mindemellett a céges pályázatok igénybevételét ugyancsak nem engedélyezték ebben a régióban. Bízunk benne, hogy hamarosan pozitív változás következik be e tekintetben, hiszen a támogatások megnyitása és a tervezett projektek megvalósulása fontos és mindenképpen pozitív hatással járna a környezetre és a magyar zöldenergia-termelésre nézve is - fogalmaz.

Címlapkép: Getty Images

befektető tőzsde este árfolyam getty stock
oroszország moszkva szobor

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
befektető tőzsde este árfolyam getty stock