Itt a nagy hír: könnyítettek a napelemes EU-pályázaton!
Uniós források

Itt a nagy hír: könnyítettek a napelemes EU-pályázaton!

Portfolio
Mivel már bő fél éve nyitva van a kisebb céges napelemes rendszerek telepítését támogató EU-pályázat, de a keretnek még az ötödét se kötötték le, ezért ma több helyen lazítottak a szabályrendszeren.

Hogy jutottunk idáig?

Még tavaly júniusban indult el a legalább 5, legfeljebb 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítését szolgáló, 1-3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kínáló uniós pályázat. Az eddig benyújtott 1732 darab támogatási igénnyel (4,3 milliárd forint) azonban még mindig csak a 23,92 milliárdos keret 18%-ánál jár a lekötött források aránya. Egyelőre 1039 kérelmet hagytak jóvá a pályázatban megcélzott 5-10 ezerből, amelyek 2,63 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyertek el, de kifizetés még nem történt egyetlen projektben sem.

Arra, hogy feltűnően lassan pörög fel a források lekötése, a szabályrendszer miatt gyenge a pályázói érdeklődés, egy november végi cikkünkben hívtuk fel a figyelmet. Mindezen előzmények után ma arról jelent meg közlemény a hivatalos pályázati oldalon, hogy módosították a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című (GINOP-4.1.3-19 kódszámú) felhívást.

Mik a főbb könnyítések?

A módosítások a gyakorlatban lényeges lazítást, a szabályrendszer könnyítését jelentik, hiszen:

  • Az önállóan támogatható tevékenységeknél eddig úgy volt a szabály, hogy a napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre, most ez azzal a kiegészítéssel változott, hogy „az épülethez kötődő parkolók árnyékoló építményeinek és az autóbeállók tetőszerkezetén” is elhelyezhetik azt.
  • A műszaki és szakmai elvárásoknál eddig hosszabb lista volt arra, hogy mi számít kiemelkedően jelentős kockázatnak, most ez mindössze erre rövidült, ami szintén lazításként értelmezhető: „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”.
  • A menetközben változó műszaki-szakmai tartalom jelzésénél rugalmasabb már a szabályrendszer, de arra figyelni kell, hogy csak egyszer lehet módosítani, ezt időben be kell jelenteni és a módosítás nyomán legalább 5, legfeljebb 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek támogathatóak.
  • Apróságnak tűnik, de fontos, hogy „a támogatás mértéke, összege” résznél „A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet” mondatból kivették a maximum kifejezést. De az benne maradt a szabályrendszerben, hogy „a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket”.
  • Teljes mértékben törölték az árajánlat tevők kapcsán az összeférhetetlenség megállapítását célzó szigorú szabályrendszert.
  • A támogatási kérelem elkészítése során, illetve a záró kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listája kicsit módosult, itt is érzékelhető lazítás, könnyítés.

Újabb pályázat várható

A minap azt jelentette be a szaktárca, hogy a fenti uniós pályázat „nagytestvérénél”, a 3-100 millió forint közötti támogatást kínáló GINOP-4.1.4-19-es pályázatnál a 20 milliárdos keret túligénylése (24,8 milliárd forint) után újabb pályázat várható majd a közeljövőben.

Azt is elmondta a tárca államtitkára, hogy ennek a nagyobb napelemes telepítéseket szolgáló pályázatnak köszönhetően évente várhatóan 0,6 petajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás, évente 0,4 petajoule-lal nő a megújuló energiaforrásból előállított energia-mennyiség, és 95 megawattnyi megújulóenergia-kapacitás jöhet létre, emellett csaknem 81 ezer tonnával csökkenhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.     

Címlapkép forrása: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Valdis Dombrovskis EU helyreallitasi terv210713