Elfogadták az EU Brexit-ügyi főtárgyalójának mandátumát: a britek mást akarnak

Portfolio
Az EU nagykövetei a tegnapi napon elfogadták Michael Barnier Brexit-ügyi főtárgyaló mandátumát – írja a Politico. Az EU miniszterei a mai napon fogják elfogadni a dokumentumot.

A legutóbbi verzió tartalmaz némi új elemet a legkényesebb tárgyalási kérdésben, a piacszabályozási feltételrendszerek azonosságával („level playing field”) kapcsolatban, amely elvárná az Egyesült Királyságtól, hogy megfeleljen a közös piac feltételrendszerének, és egyben kvóta- és vámmentes kereskedelmet kínál a briteknek, és elvárja, hogy a brit szabályozás ne jelentsen versenyelőnyt a szigetország vállalatainak.

A szöveget nem nyitják meg az Általános Ügyek Tanácsának mai ülésén, ami nem jelenti azt, hogy a minisztereknek nem lehet hozzáfűznivalója a dokumentumhoz, mielőtt elfogadják. A keddi ülés után az EU készen áll majd a tárgyalásra – írja a lap.

Az Egyesült Királyság ugyanakkor nagyobb szabadságot szeretne a saját szabályai meghozatalában. A britek a saját tárgyalási elképzeléseit csütörtökön hozza nyilvánosságra.

Frissítés:

Az Európai Unió 27 tagállama elfogadta a tárgyalási álláspontot - közölte az uniós tanács kedden.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF