Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás
Uniós források

Brexit: beintett az EU főtárgyalója a briteknek

Portfolio
Kevesebb mint két hét múlva indulnak a tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között, és a jelenlegi állás szerint december 31-ig össze kell hozniuk valamilyen megállapodást, ha el akarják kerülni a „hard Brexitet”. Úgy látszik azonban, hogy egyelőre nincs elmozdulás a kérdésben: a britek a Kanadával megkötött EU-megállapodást szeretnék elérni, az EU brexit-ügyi főtárgyalója legutóbbi kijelentése szerint azonban az EU erre nem nyitott.

Az EU főtárgyalója szerint az Egyesült Királysággal nem jöhet létre olyan megállapodás, mint Kanadával – számol be a BBC. Michael Barnier elmondása szerint az EU kész egy „ambiciózus együttműködést” felajánlani az Egyesült Királyságnak, de az mindenképp eltérő jellegű lesz, mint a Kanadával kötött együttműködés.

Mindez azután történt, hogy az Egyesült Királyság Brexit-főtárgyalója brüsszeli beszédében egy, a Kanadával kötött együttműködéshez hasonló megállapodást szorgalmazott. A felek között a következő hónapban kezdődik tárgyalás.

Az Egyesült Királyság január 31-én elhagyta az Európai Uniót, azóta pedig az átmeneti időszak lépett életbe, a fennmaradó pár hónapban kell kialakítani a további együttműködés részleteit. Boris Johnson brit miniszterelnök azt állítja, hogy nem fogja meghosszabbítani a decemberi 31-ig tartó átmeneti időszakot. Boris Johnson már a megválasztásakor a Kanadával kötött EU megállapodást (CETA) tekintette követendő példának, ha ez azonban így van, az sok kérdést vet fel, a CETA bevezetését megelőző tárgyalás ugyanis hét éven keresztül zajlott. Bár a brit-uniós gazdasági kapcsolatok eleve rendezettebbek az évtizedes EU-tagság eredményeképpen, de erősen kétséges, hogy 10 hónap elegendő-e arra, ami másoknak 7 évbre került.

A megegyezés eredményeképp a legtöbb vámtételt felszámolták Kanada és az EU között, bár egyes vámtételek még mindig érvényben vannak. Michael Barnier elmondása szerint azonban

az EU és az Egyesült Királyság speciális kapcsolata miatt nem jöhet szóba a Kanadával, vagy akár más gazdaságokkal, mint Dél-Koreával vagy Japánnal megkötött együttműködéshez hasonló megállapodás.

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója hozzátette, hogy az Unió kész egy gyors tárgyalás során kialakítani az együttműködés részleteit, amennyiben az Egyesült Királyság is így akarja.

Fontos hozzátenni, hogy a továbbiakban az EU és az Egyesült Királyság nem csak partnerek, de gazdasági versenytársak is lesznek, és így mindkét fél számára fontos szempont, hogy a megállapodásnak így egyenlő versenyfeltételeket is kell garantálnia. Ugyanakkor az EU érdeke, hogy különösen szigorú feltételeket szabjon bizonyos területeken, hiszen a Brexit után az Egyesült Királyság válik az EU legközelebbi gazdasági riválisává. Ebben a tekintetben sem hasonlítható a kapcsolat Kanadához.

Az EU célja között szerepel, hogy közös szabályokat fogadjanak el a munkavállalók jogaira, környezetvédelmi szabályokra és a magánszektor állami támogatására vonatkozóan.  

Az EU ugyanis el akarja kerülni, hogy a brit társaságok vámmentes hozzáférését kapjanak a közös piachoz, amennyiben azok az esetleges lazább brit szabályok miatt versenyelőnyt élveznének a kontinens vállalataival szemben.

David Frost ezzel szemben pont azt emelte ki múlt csütörtökön, hogy a Brexit lényegét az EU-s szabályoknak való megfelelés alóli mentesség adja. Ahogy Frost fogalmazott, az Egyesült Királyság érdeke az, hogy számukra is megfelelő közös szabályokat fogadjanak el, nem pedig az, hogy az EU-s döntéshozók által egyoldalúan hozott szabályoknak alkalmazkodjanak. Így aztán nem várható, hogy a tárgyalások zökkenőmentesek lesznek.

Frost is kiemelte, hogy az Egyesült Királyság egy kanadai-típusú együttműködésre törekszik, ha pedig ez nem jön össze, akkor a nemzetközi egyezmények szabályainak megfelelő együttműködést fognak folytatni az EU-val, csakúgy, ahogy Ausztráliával (ez a gyakorlatban hard Brexitet jelent). Frost továbbá azt ígérte, hogy a britek a következő héten újabb részleteket árulnak el az elképzelt együttműködésről.

Mindazonáltal a Politico beszámolójában kiemeli, hogy még az Európai Unió tagállamai sem egységesek a kérdésben, a franciák például szigorúbb hangnemet alkalmaznának, mint azt Barnier teszi. Mindebből az látszik, hogy valójában még a főtárgyaló mandátuma sincs teljesen letisztázva két héttel a tárgyalások előtt.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság