Brexit: beintett az EU főtárgyalója a briteknek
Uniós források

Brexit: beintett az EU főtárgyalója a briteknek

Portfolio
Kevesebb mint két hét múlva indulnak a tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között, és a jelenlegi állás szerint december 31-ig össze kell hozniuk valamilyen megállapodást, ha el akarják kerülni a „hard Brexitet”. Úgy látszik azonban, hogy egyelőre nincs elmozdulás a kérdésben: a britek a Kanadával megkötött EU-megállapodást szeretnék elérni, az EU brexit-ügyi főtárgyalója legutóbbi kijelentése szerint azonban az EU erre nem nyitott.

Az EU főtárgyalója szerint az Egyesült Királysággal nem jöhet létre olyan megállapodás, mint Kanadával – számol be a BBC. Michael Barnier elmondása szerint az EU kész egy „ambiciózus együttműködést” felajánlani az Egyesült Királyságnak, de az mindenképp eltérő jellegű lesz, mint a Kanadával kötött együttműködés.

Mindez azután történt, hogy az Egyesült Királyság Brexit-főtárgyalója brüsszeli beszédében egy, a Kanadával kötött együttműködéshez hasonló megállapodást szorgalmazott. A felek között a következő hónapban kezdődik tárgyalás.

Az Egyesült Királyság január 31-én elhagyta az Európai Uniót, azóta pedig az átmeneti időszak lépett életbe, a fennmaradó pár hónapban kell kialakítani a további együttműködés részleteit. Boris Johnson brit miniszterelnök azt állítja, hogy nem fogja meghosszabbítani a decemberi 31-ig tartó átmeneti időszakot. Boris Johnson már a megválasztásakor a Kanadával kötött EU megállapodást (CETA) tekintette követendő példának, ha ez azonban így van, az sok kérdést vet fel, a CETA bevezetését megelőző tárgyalás ugyanis hét éven keresztül zajlott. Bár a brit-uniós gazdasági kapcsolatok eleve rendezettebbek az évtizedes EU-tagság eredményeképpen, de erősen kétséges, hogy 10 hónap elegendő-e arra, ami másoknak 7 évbre került.

A megegyezés eredményeképp a legtöbb vámtételt felszámolták Kanada és az EU között, bár egyes vámtételek még mindig érvényben vannak. Michael Barnier elmondása szerint azonban

az EU és az Egyesült Királyság speciális kapcsolata miatt nem jöhet szóba a Kanadával, vagy akár más gazdaságokkal, mint Dél-Koreával vagy Japánnal megkötött együttműködéshez hasonló megállapodás.

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója hozzátette, hogy az Unió kész egy gyors tárgyalás során kialakítani az együttműködés részleteit, amennyiben az Egyesült Királyság is így akarja.

Fontos hozzátenni, hogy a továbbiakban az EU és az Egyesült Királyság nem csak partnerek, de gazdasági versenytársak is lesznek, és így mindkét fél számára fontos szempont, hogy a megállapodásnak így egyenlő versenyfeltételeket is kell garantálnia. Ugyanakkor az EU érdeke, hogy különösen szigorú feltételeket szabjon bizonyos területeken, hiszen a Brexit után az Egyesült Királyság válik az EU legközelebbi gazdasági riválisává. Ebben a tekintetben sem hasonlítható a kapcsolat Kanadához.

Az EU célja között szerepel, hogy közös szabályokat fogadjanak el a munkavállalók jogaira, környezetvédelmi szabályokra és a magánszektor állami támogatására vonatkozóan.  

Az EU ugyanis el akarja kerülni, hogy a brit társaságok vámmentes hozzáférését kapjanak a közös piachoz, amennyiben azok az esetleges lazább brit szabályok miatt versenyelőnyt élveznének a kontinens vállalataival szemben.

David Frost ezzel szemben pont azt emelte ki múlt csütörtökön, hogy a Brexit lényegét az EU-s szabályoknak való megfelelés alóli mentesség adja. Ahogy Frost fogalmazott, az Egyesült Királyság érdeke az, hogy számukra is megfelelő közös szabályokat fogadjanak el, nem pedig az, hogy az EU-s döntéshozók által egyoldalúan hozott szabályoknak alkalmazkodjanak. Így aztán nem várható, hogy a tárgyalások zökkenőmentesek lesznek.

Frost is kiemelte, hogy az Egyesült Királyság egy kanadai-típusú együttműködésre törekszik, ha pedig ez nem jön össze, akkor a nemzetközi egyezmények szabályainak megfelelő együttműködést fognak folytatni az EU-val, csakúgy, ahogy Ausztráliával (ez a gyakorlatban hard Brexitet jelent). Frost továbbá azt ígérte, hogy a britek a következő héten újabb részleteket árulnak el az elképzelt együttműködésről.

Mindazonáltal a Politico beszámolójában kiemeli, hogy még az Európai Unió tagállamai sem egységesek a kérdésben, a franciák például szigorúbb hangnemet alkalmaznának, mint azt Barnier teszi. Mindebből az látszik, hogy valójában még a főtárgyaló mandátuma sincs teljesen letisztázva két héttel a tárgyalások előtt.

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar