Itt vannak az európai határzár részletei, elmarad az EU-csúcs is

MTI
Portfolio
Elfogadták az EU-tagállami vezetők a külső határok legalább 30 napra lezárását, az egymás közti határokon pedig zöldfolyosókon mehetnek az áruszállítók, az egészségügyi termékek exportját engedélyhez kötik, a jövő hétre tervezett EU-csúcs pedig elmarad, helyette ismét telefonkonferencián egyeztetnek – jelentette be kedd késő este a döntések részleteit Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetők vészhelyzeti videókonferenciáját követően.

Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra

- fogalmazott Charles Michel. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel összefüggésben megerősítette:

az európai államok feladata most az, hogy lezárják a határokat a nem uniós országok állampolgárai előtt.

Azt mondta, a korlátozás alól mentesülnek a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők. A tilalom a meghosszabbítása sincs kizárva - tette hozzá.

Charles Michel a sajtóértekezleten kiemelte: gondoskodni kell a gyógyszerek, az élelmiszerek és az áruk áthaladásáról, valamint az uniós állampolgárok számára lehetővé kell tenni, hogy hazautazzanak. Megfelelő megoldásokat kell találni továbbá a munkavállalók hazautazására is. Az orvosi felszerelés biztosításával összefüggésben arról egyeztek meg: támogatják az uniós bizottság azon döntését, hogy előzetes engedélyhez kössék az orvosi berendezések exportját, továbbá uniós szintű közbeszerzést írnak ki különböző egészségügyi eszközök, például maszkok és lélegeztetőkészülékek biztosítására.

A videókonferencia eredményeiről adott tájékoztatása szerint a tagállami vezetők bátorították az uniós bizottságnak a kutatás támogatására tett erőfeszítéseit, valamint a tudományos szakértőkből álló csoportot létrehozását a járvány megfékezésére irányuló intézkedések összehangolására. Végezetül arra kérték fel az eurócsoport tagországainak pénzügyminisztereit, hogy kövessék nyomon a gazdasági, pénzügyi fejleményeket, és késedelem nélkül adjanak összehangolt politikai válaszokat a gyorsan változó helyzetre.

A sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke azt közölte, hogy nem kerül sor az Európai Tanács ülésére, amelyet rendes körülmények között jövő hét csütörtökön és pénteken tartanának Brüsszelben.

A jövő héten ismét videókonferencia keretében találkozunk a tagországok állam-, illetve kormányfőivel

- mondta Charles Michel.

Ursula von der Leyen a belső határokon alkalmazott határellenőrzések bevezetésével összefüggésben kiemelte, hogy

kerülni kell az áruszállító teherautók várakoztatását. Az árukra szükség van a belső piac működéséhez. A tagállami vezetők jóváhagyták a gyors áthaladást biztosító úgynevezett zöldsávok biztosítását az áruk és az egészségügyi eszközök számára - közölte.

Jelezte továbbá, a tagállami vezetők jóváhagyták azt is, hogy a jelenleginél lényegesen rugalmasabbakká váljanak az állami támogatásra vonatkozó szabályok annak érdekében, hogy a kormányok hatékonyan tudják támogatni a vállalatokat. Erről bővebben:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF