Hitelesség és transzparencia: a blue chipek járnak az élen

Portfolio
A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok transzparenciájáról idén is elkészítette felmérését a Portfolio.hu. A felmérés alapján megállapítható, hogy bár a teljes piac transzparenciája tovább esett, azonban a BUX súlyokkal számított mutató az elmúlt néhány évhez hasonlóan folytatta emelkedését. Mindenképp említésre méltó, hogy a dobogó legfelső fokára a válaszadók véleménye alapján a GraphiSoft Park került, míg a második helyre a korábbi nyertes Magyar Telekom csúszott vissza, őt pedig a MOL követi. A felméréssel kapcsolatban akadtak olyanok is, akik igyekeztek hangot adni azon véleményüknek, hogy egy vállalat transzparenciája nem csak arról szól, hogy az hogyan alakítja tájékoztatási politikáját, hanem arról is, hogy a vállalat menedzsmentje saját érdekeit mennyire tudja a tulajdonosoké alá helyezni.

1 2 3

Így készült.
A felmérés módszertana

A Portfolio.hu idén is befektetési alapkezelők és elemzők véleménye alapján állította össze felmérését, melyben az említetteknek 5 szempont alapján 1-től 10-ig terjedő skálán kellett osztályozni az egyes tőzsdei társaságokat (1 legrosszabb, 10 legjobb.) A piaci átlagot minden esetben a BUX súlyozással kalkulált átlag képviseli (2012. október 15-i BUX súlyok.)

Szempontok

Az öt szempont, melyek átlaga alapján értékeltük a vállalatokat és kialakítottuk a végső sorrendet a következők voltak:

1. a társaság egészének transzparenciája,
2. a tájékoztatás hitelessége,
3. az alkalomszerűen adott információk minősége,
4. a kapcsolattartó személyének alkalmassága,
5. a gyorsjelentés minősége.

A válaszadók

A felmérésben idén a következő cégek elemzői és befektetési alapkezelői, összesen 27 hazai és külföldi szakember vett rész: Aegon Alapkezelő, Allianz, Buda-Cash, Citadella Consulting, Concorde, Dialog, Diófa Alapkezelő, Erste, GE Capital, ING, IPOPEMA, KBC, K&H, MKB, OTP, UniCredit.
1 2 3

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF