Gyógyító fény - lézer a bőrgyógyászatban

Portfolio
Az ókor orvosa fókuszált napfénysugárral égette ki a bőrfelszín szemölcseit, mai kollégája ugyanezt lézerrel teszi. Emellett még számos bőrelváltozás gyógyítására, illetve esztétikai hiba kíméletes korrigálására ad lehetőséget a precízen irányítható, fókuszálható lézerfény.

Attól függően, hogy milyen célra alkalmazzák, más és más készülékre, más és más hullámhosszú lézersugár-nyalábra van szükség. Bőrgyógyászatban legáltalánosabban a CO2 - a széndioxid - lézert használják, mert lehet vele vágni, vaporizálni, azaz a nem kívánt szövetszaporulatot elpárologtatni, vagy stimulálni a bőr megújulási folyamatát, azaz megfiatalítani, rejuvenálni az arcot, a nyakat, a dekoltázst.

Szinte nyom nélkül

"A CO2 lézer kétféle adapterrel használható. Az egyik alkalmazása késnek, szikének felel meg, amivel vágni lehet, és beavatkozás helye vonalas heg nélkül gyógyul" - magyarázza dr. Szilágyi Melinda bőrgyógyász. "Szépen eltávolíthatók vele a különféle jóindulatú kötőszöveti, hám- és érelváltozások, mint a vírusos szemölcs, a fibróma (kis kocsányon lógó szövetszaporulat), a szem környékén előforduló xanthelasma (koleszterin lerakódás), a fény okozta elváltozások, a seborrhoeás keratosis (jóindulatú hámnövedék), az értágulatok (haemangioma). Csak olyan képletet távolítunk el, amit nem kell szövettani vizsgálatra küldeni" - hangsúlyozza a bőrgyógyász.

A másik adapter mikropixeles rejuvenáló kezelést tesz lehetővé. A lézer apró pontokban, pixelekben éri a bőrt, ezek a mikrosérülések stimulálják a kollagén- és elasztikus rostok termelődését, serkentik a bőr regenerálódását. A rejuvenáció, a bőrfiatalítás eredményeként elhalványodnak a ráncok, sekélyebbé válnak az aknés hegek, eltűnnek a tág pórusok, feszesebbé, egyenletesebbé válik a bőr. Különösen jó hatású ez a kezelés a fénykárosodott bőrre, szépen eltünteti az elszíneződéseket. Mivel a mikropixeles kezelés kíméletes, maximum egy hétig lehet bőrpírra, enyhe ödémára számítani, de két-három nap múlva az arc sminkelhető, és nyugodtan lehet dolgozni.

"Maga a beavatkozás 20-30 percig tart, felületi érzéstelenítéssel végezzük, utána fényvédő krém használatát javasoljuk. A tartósabb eredmény érdekében három-négy alkalommal érdemes megismételni ezt a kezelést. Két beavatkozás között ajánlott négy-hat hét szünetet tartani".

Mikor ideális a lézeres kezelés?

A sebészeti lézerrel végzett beavatkozás akkor jár szép eredménnyel, ha sem a kezelés előtt, sem a kezelés után - az előírt ideig - nem éri napfény a bőrt. A kellő fényvédelem könnyebben biztosítható az őszi-téli hónapokban, ezért a bőrgyógyászati lézeres kezelések optimális szezonja októbertől márciusig tart.

"Természetesen sem a közvetlen napfény, sem a szolárium nem javasolt a kezelés előtt és utána sem, meghatározott ideig. Az optimális eredményhez a bőr teljes regenerálódásáig nem ajánlott a termálfürdő, a szauna, az erős izzadással járó sportok" - tanácsolja dr. Szilágyi Melinda. "De a megszokott életvitelt nem befolyásolja, a zuhanyozás természetesen megengedett".

Miért előnyös a mikropixeles rejuvenáció? Mert nem változtatja meg az arcvonásokat, kíméletesen, mégis hatásosan fiatalítja meg a bőrfelszínt, jobb tónusú, egyenletesebb lesz a bőr, a vonások kisimulnak, mint egy hosszú, pihentető szabadság után. Ráadásul a kezelés igény szerint bármikor megismételhető.

Tippek, tanácsok 1. Mielőtt bármilyen lézeres bőrgyógyászati beavatkozás mellett döntene, kérjen időpontot szakorvosi konzultációra, amikor felteheti a kérdéseit, és elmondhatja, mit szeretne elérni a választott kezeléssel. 2. Minden lézeres kezelés előtt és után 4 hétig tartózkodjon a közvetlen napozástól, illetve kerülje a szolárium használatát, mert ezek fokozzák a pigment termelő sejtek működését, ez pedig kedvezőtlenül befolyásolja a kezelés eredményét. 3. A kezelés előtt 6 órával ne használjon illatosított anyagot - például szappant, testápolót, sminket, púdert, parfűmöt - a kezelendő felületen.

Megfogadná a szakorvos tanácsát? Akkor itt megtalálja a választ!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF