Amikor a "tettes" otthon rejtőzik

Portfolio
Az ősztől tavaszig makacsul visszatérő légúti tünetek, mint a tüsszögés, a nehézlégzés, az eldugult orr hátterében nem mindig nátha vagy influenza vírusok lapulnak. Ritkán gondolnak arra, hogy allergia is okozhatja a panaszokat, a "tettes" pedig otthon, a zárt térben rejtőzik.
A leggyakoribb téli allergén a penészgomba, mely a jól szigetelt, ám nem megfelelően szellőztetett lakásokban jelenik meg, ahol a relatív páratartalom meghaladja a 70 százalékot. Kedveli a sötét, eldugott sarkokat, különösen az úgynevezett hőhidakat, ahol a kevésbé jól szigetelt részeken a páralecsapódás teremt kedvező létfeltételeket a penészgombának. Kritikus részek a lakás nedves, hideg pontjai, a konyhai mosogató, a fürdőszoba, a külső falon elhelyezett bútorok mögötti falszakaszok, sarkok, de az álmennyezet, a tapéta alatt is megbújhatnak gombatelepek.
Míg a penészgombától a hőhíd megszüntetésével, festéssel, átgondolt szellőztetési rendszerrel meg lehet szabadulni, addig a másik gyakori allergéntől, a poratkától úgyszólván lehetetlen mentesíteni a beteg környezetét.

A poratka parányi, szabad szemmel nem látható élőlény, amely az ember lehullott hámsejtjeivel táplálkozik, nagy számban előfordulhat az ágyban, a kárpitozott bútorokban, a szőnyegen. Nem maga az élőlény, hanem az ürüléke váltja ki a heves légúti tüneteket, amely a porral együtt lebeghet a levegőben. A korszerű, HEPA szűrős porszívó képes meggyéríteni a poratka népességet, de a leggondosabb takarítás sem oldja meg a problémát.

A gyógyuláshoz vezető első lépés a pontos diagnózis, ezért makacsul visszatérő, nem múló légúti panaszok, állandóan eldugult orr esetén érdemes allergia-vizsgálatot kérni. Allergia esetén könnyebbséget jelenthet a tüneti kezelés. Ha a poratka a tettes, tartósabb megoldást nyújthat az immunterápia, amellyel a panaszok okát lehet megszüntetni: apránként hozzászoktatva a szervezetet az allergén elviseléséhez.

"Az allergén specifikus immunterápia során alkalmazott készítményeket az OEP jelenleg nem támogatja, de alapítványi segítségre van lehetőség a kezelés igénybevételéhez" - hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Érdemes figyelni az Allergiamentes Életért Alapítvány pályázati kiírásait a www.allergiamenteseletert.hu honlapon.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF