Néma kór: a csontritkulás

Portfolio
Sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, de valójában az egészség megőrzése életre szóló program, a csontépítés szempontjából az első 25-30 év a meghatározó. Olyan, mint a bankbetét: idősebb korban abból a csontállományból lehet gazdálkodni, amit gyermekkortól kezdődően sikerült felépíteni.
A csúcs-csonttömeget 25-30 éves korra lehet elérni, utána a csontanyagcserében közreműködő csontépítő és lebontó folyamatok egy ideig egyensúlyban vannak, azután a csont fokozatosan veszít szilárdságából és a rugalmasságából, vagyis kisebb erőbehatásra könnyebben eltörik. Gyakran az első ilyen törés utalhat a csontritkulásra.

Mérhető kockázat

A csontritkulást, más néven oszteoporózist sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de férfiakat is érintheti. Tény, hogy nagyobb veszélynek vannak kitéve a vékonyabb csontú nők, mint a robosztusabb termetű, sportosabb férfiak. Kockázatot jelenthet bizonyos gyógyszerek, például szteroidok tartós alkalmazása.

Magyarországon mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető. Leggyakoribb a csuklótörés, legveszélyesebb a combnyaktörés, mert ez a sérülés a beteg életét is veszélyezteti.

A csontritkulás denzitometriával (csontsűrűség méréssel) határozható meg, ami egy gyors, fájdalmatlan, veszélytelen eljárás. A nőknél 45 év felett ajánlott elvégezni. Ha a csontsűrűség normális, akkor kétévente, csontritkulás esetén azonban - a szükséges kezelés mellett - évente javasolt a csonttömeg ellenőrzése.

Kezelési lehetőségek

A gyógyszeres kezelésről reumatológus dönthet. Léteznek hetente vagy akár havonta egyszer szedhető gyógyszerek, sőt, elérhető háromhavonta vagy évente egyszer beadható injekció is, így személyre szabható a terápia.

A nem gyógyszeres kezelés azonban legalább ilyen fontos, döntő jelentőségű a felvilágosítás szerepe. Az idősek esetében fontos az esések kockázatának csökkentése, az akadálymentes környezet, a csúszkáló szőnyegek, a fölösleges vezetékek és küszöbök eltávolítása, a jó szemüveg és a megfelelő világítás.

A megelőzés kulcsa

A csontrendszer szilárdságának kialakulásában a kalciumnak és a D-vitaminnak közös szerep jut. A csontanyagcseréhez szükséges kalcium mennyiséget a táplálékokból kell felvenni, beépülését a D-vitamin és a mozgás segíti elő.
  • Kalcium: fontos kalciumforrás a tej és tejtermékek, a halak, az olajos magvak, a káposzta, a szárazbab, a szójatej is. A kalciumfelszívódást gátolja a nagy foszfortartalom, ezért kerülendőek például a kóla-féleségek.
  • D-vitamin: részben a bőrben képződik, a napfény hatására. Ehhez áprilistól októberig elegendő napi 20 percet tölteni a napon fedetlen karral és lábbal - fényvédő krém nélkül. Erre a "csontvédő" napozásra alkalmas a reggeli (10 óra előtti) vagy a délutáni (15 óra utáni) időszak, így a bőr védelme is biztosítható. Az őszi-téli hónapokban, októbertől áprilisig azonban szükséges tablettában, kapszulában biztosítani a szükséges D-vitamin mennyiséget. A megfelelő D-vitamin ellátottság véd a felső légúti fertőzések ellen is.
  • Fizikai aktivitás: a rendszeres testmozgás hozzájárul a csontrendszer karbantartásához. Legjobb a gravitáció ellenében végzett sportokat választani, ilyen a futás, a biciklizés, a tenisz, a fallabda. Nemcsak a súlytalanság állapotában, hanem fekvő betegeknél megfigyelhető, hogy már néhány nap alatt kialakul a kalcium-szint csökkenés, ezért ajánlott ilyenkor az étrendbe több zöldséget, olajos magvat és tejterméket iktatni.

Októbertől áprilisig D-vitamin pótlás A magyar gyerekek kétharmada D-vitamin hiányos. Csecsemőknek 1 éves korig cseppekben kötelező D-vitamint adni, de 1 éves kor után is nyugodtan lehet folytatni a kúrát. Gyerekkorban 400-500 egység (NE) adható naponta, felnőttnél az ajánlott adag 1000-2000 NE egység. Orvosi ellenőrzés nélkül ezek a mennyiségek kockázat nélkül adhatók.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF