10 tipp, amivel megvédheti a szívét!

Portfolio
Az Amerikai Kardiológus Társaság táplálkozástudományi munkacsoportja dolgozta ki a következő ajánlásokat.

  • Az egészséges étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.
  • Cél a normális testsúly - testtömeg index (BMI) 18-25 között - elérése, és megtartása. Az elhízás ugyanis növeli a magas vérnyomás, a magas vérzsír (triglicerid és koleszterin), a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Az ajánlott koleszterin és triglicerid célértékek közül a legfontosabb az LDL-koleszterin érték, amely optimálisan 2,5 mmol/l-nél kevesebb! Ezért az étrendben kevesebb állati zsiradékot, tejterméket javasolt fogyasztani. A napi zsírbevitel a kalória igény maximum 25-30 százalékát fedezze úgy, hogy jórészt növényi olajokat, omega-3 zsírsavakat, egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazzon.
  • A magas vérnyomás kialakulása összefügg a só-fogyasztással, a fizikai aktivitás hiányával, az elhízással, és genetikai tényezőkkel is. A növényi rostokat tartalmazó, sószegény étrend és a túlsúly csökkentése mérsékeli a magas vérnyomást. Optimális vérnyomás: 120/80 Hgmm; a kockázatot jelző határérték: 140/90 Hgmm.
  • A maximális napi só (nátrium-) bevitel ne haladja meg a 2-3 g-t. Hetente kétszer ajánlott halat fogyasztani, aki nem szereti a halat, annak halolaj-kapszula fogyasztása javasolt, különösen koszorúér betegeknek.
  • A normális éhomi vércukor kevesebb, mint 6,1 mmol/l. Javasolt a cukor, a finomított liszt, összességében a vércukorszintet hirtelen megemelő, magas glikémiás indexű ételek helyett olyan táplálékot választani, amely csak lassan, fokozatosan emeli meg a vércukorszintet. A rendszeres mozgás, az ideális testsúly megőrzése csökkenti a cukorbetegség rizikóját.
  • Fontos a rendszeres fizikai terhelés, minimum napi 30 perc mozgás. Az aktív és a passzív dohányzás is kerülendő. Kis mennyiségű alkohol - egy pohár vörösbor étkezés közben - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.
  • A gyermekek elhízására külön oda kell figyelni - mozgással és egészséges étrenddel ajánlott a testsúlyukat normalizálni. Az iskolai étkezésnek is ezeket a célokat kell szolgálnia.
  • A krónikus betegek esetében, akiknél a terápia része a diéta, például vese-, illetve cukorbetegeknél külön figyelmet, ha szükséges, akkor támogatást érdemel az étrend betartása.
  • Jó tudni, hogy a gyorséttermekben rendszeresen fogyasztott ételek elhízást, hipertóniát okoznak, magas kalória-, cukor- és telített zsírtartalmuk miatt.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF