Nyomtass magadnak saját házat egy nap alatt!

Portfolio
Idegörlően lassú folyamat az építkezés. Az Egyesült Államokban átlagosan hat hónapba telik egy ház felépítése. De mint sok minden mást, ezt a folyamatot is hatékonyabbá teheti a technológiai fejlődés. Hihetetlen, de akár egy nap alatt is fel lehet építeni egy házat - bizonyította be egy San Fransisco-i startup.
Az Apis Cor robotja mindössze 24 óra leforgása alatt felhúzott egy házat, amibe beletartozik az alapok lerakása, a falak felhúzása és a tető felhelyezése is. Az Apis Cor az első olyan cég, amelyik egy olyan robotot fejlesztett, ami 3D-nyomtatással képes egész házak felépítésére.

Forrás: YouTube, Apis Core
Az első épületüket Oroszországban húzták fel. A 38 négyzetméteres ház teljes költsége 10 ezer dollár volt és az, hogy gyakorlatilag bármilyen formájú lehet, páratlan lehetőséget ad a kreatív építészeknek. A cég szerint a technológia már alkalmas a tömeges építkezésre.

Forrás: YouTube, Apis Core
A robot maga egy mozgatható 3D-nyomtató, magassága 1,5-3,1 méter között változtatható, 360 fokban képes elfordulni, karja pedig 4-8,5 méter hosszan ki tud nyúlni. Az Apic Cor az év leghidegebb időszakát választotta az első projekt megvalósítására, bebizonyítva, hogy olyan szélsőséges hőmérséklet mellett, mint -35 fok, is használható a technológia.

Forrás: YouTube, Apis Core
A 3D építkezés segíthet olyan régiókban, ahol a városok fejlődése miatt olyan ingatlanpiaci robbanás van, hogy az építőipar nem tudja tartani a lépést, mint például Indiában. De jól jöhetnek az egy nap alatt felépülő házak a katasztrófákkal sújtott területeken is.



(World Economic Forum)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF