5600 százalék két nap alatt - Itt az új kriptoőrület!

Portfolio
A Netflix dél-koreai sorozata, a Squid Game világszerte hatalmas siker, és most már a saját márkájú kriptovalutája is van, a squid token (ticker: SQUID) amely hatalmas árfolyamrobbanással indult.

A tőzsdén is őrület a Squid Game

A squid token a Squid Game projekt - egy kriptoplay-to-earn platform - exkluzív érméjeként indult. A novemberben induló online verseny a névadó filmsorozatban szereplő hat játékkört másolja le, de ellentétben a Netflix sorozatával, a vállalat szerint nyilvánvalóan nem jár halálos következményekkel.

A token, amelynek az előértékesítését október 20-án kezdték meg, és a kibocsátó szerint egy másodperc alatt elkelt, csatlakozik más mém kriptovalutákhoz (lásd dogecoin, shiba inu stb.), amelyeknek az árfolyama a remek marketingen és a nagy hírverésen túl minden különösebb ok nélkül szárnyalnak.

A SQUID árfolyama két napja még csak 6 dollárcent volt, jelenleg pedig már 3,45 dolláron áll az árfolyam, vagyis

az elmúlt két napban több mint 5600 százalékot emelkedett az árfolyam.

Forrás: CoinMarketCap

A squid piaci kapitalizációja már 283 millió dollár, vagyis 87 milliárd forint.

A kriptovaluta iránt érdeklődőknek azonban érdemes óvatosnak lenniük, a CoinMarketCap arra figyelmeztetett, hogy több bejelentést is kapott arról, hogy a felhasználók nem tudják eladni a már megvásárolt tokenjeiket. Az, hogy miért nem tudnak értékesíteni, egyelőre nem világos, de a kriptovaluta működését leíró összefoglalóban az áll, hogy egy technológia megakadályozza, hogy a befektetők eladják az érméiket, ha bizonyos feltételek nem teljesülnek.

Eltérően a Netflix sorozatától, amelyben 38,5 millió dollárban maximálták a végső győztesnek járó fődíjat, a Squid Game virtuális szimulációja nem korlátozza a végső bónusz maximumát, sem a résztvevők számát. A játékosoknak azonban az egyes játékokban való részvételért előre meghatározott árat kell fizetniük tokenekben, és egyes fordulókban a felhasználóknak egy egyedi NFT-t is meg kell vásárolni. Néhány ilyen NFT-n a sorozat szereplői szerepelnek, köztük az őrök, akik teljes testükön vöröses öltözéket viselnek, és fekete maszkot, amely az egész arcukat eltakarja.

A játékmenet nem olcsó, különösen a jelenlegi árak mellett. Aki részt akar venni a verseny döntőjében, annak 15 000 squid tokent kell fizetnie, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 52 ezer dollárt. Az egyes fordulókból származó nevezési díjakat a fejlesztők (10%) és a jutalomalap (90%) között osztják fel.

Mémek

Szerdán számoltunk be egy másik mém kriptovalutáról, a shiba inuról, aminek az árfolyama csak októberben közel tízszeresére emelkedett, és jelenleg már közel 27 milliárd dolláros piaci értékkel a 11. legnagyobb kapitalizációjú kriptovaluta, annyit ér, mint az OTP, a Mol és a Richter együttvéve.

Így néz ki a grafikonja:

Közel 27 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a shiba inu most a 10. legnagyobb kriptopénz.

Forrás: CoinMarketCap

A shiba inu előtt pedig a piaci érték alapján a listán ott áll egy másik mém kripto, a dogecoin, amit részben Elon Musk tett naggyá.

Címlapkép: Rolf Vennenbernd/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF