Több mint kétszer ennyit érhet a Waberer's a Concorde szerint

Portfolio
A tegnapi piaczárás után tette közzé negyedik negyedéves számait a Waberer’s, amelyeket a Concorde friss elemzésében értékelt. Az elemzőház célára továbbra is vétel, a célárát pedig változatlanul hagyta.

A Waberer's rekordot jelentő EBIT-ről és EBIT marzsról számolt be, miután 33,3 millió eurós üzemi eredményt ért el (+22% év/év, beleértve a támogatással kapcsolatos 2,7 millió eurós egyszeri költséget is), ami jóval meghaladja a Concorde 26 millió eurós becslését.

A figyelemre méltó év után az igazgatóság - a tőzsdei bevezetés óta először - 100 forintos részvényenkénti osztalékot javasolt, ami 5,4 százalékos osztalékhozamot és 27 százalékos kifizetési hányadot jelent.

A 2023-as évre a menedzsment enyhe árbevétel-növekedést és stagnáló EBIT-et irányoz elő, amit a Concorde a globális makrogazdasági kihívások, valamint a volumenek csökkenésére vonatkozó várakozása fényében pozitívan értékel. Bár a logisztikai szolgáltatások iránti kereslet a magas kamatlábak miatt még ebben az évben nyomás alatt lehet, a Waberer's a legutóbbi átszervezés óta kevésbé helyettesíthető szolgáltatásokat nyújt kiemelt ügyfeleinek. Ennek eredményeképpen egy nagyobb gazdasági visszaesés potenciálisan támogathatja a csoportot abban, hogy regionális és kontinentális szinten is növelje tevékenységét - írta a Concorde.

Legfontosabb pozitívumok:

  • 2022-ben folytatódott a nyereség pozitív tendenciája;
  • a társaság ellenállóbbá vált a gazdasági kihívásokkal szemben;
  • az ITS, amely a legnagyobb mértékben járult hozzá az árbevételhez, 2022-ben elkezdett értéket teremteni;
  • a részvényesi javadalmazás kulcsfontosságú a befektetők bizalmának növekedése szempontjából

A legfontosabb negatívumok:

Mind az RCL, mind a biztosítási szegmens EBITDA-ja jelentősen csökkent (-35% év/év, illetve -55% év/év), főként a szezonalitás és az egyszeri tételek miatti magasabb bázisidőszak miatt. A Concorde szerint 2023 első negyedévében megerősítésre van szükség, hogy a tavalyi év végéi eredmények csak egyszeri hatásokat tükröztek, és hogy a nyereségesség stabilizálódhat a két üzletágban.

2023-as előrejelzés:

  • A konszolidált bevételek egy számjegyű növekedést mutathatnak, elsősorban az infláció miatti korrekcióknak köszönhetően.
  • ITS: a spot piaci árak nyomás alatt lesznek az alacsonyabb piaci kereslet miatt, de a szerződéses/spot arány most 75/25% (megjegyzés: szemben a 2019-es nagyjából 50/50%-kal)
  • RCL: a kiskereskedelmi kiadások csökkenése nyomást gyakorolhat a volumenekre, de a nagy kiskereskedelmi láncok, amelyek a Waberer's ügyfelei, hosszabb távon valószínűleg piaci részesedést fognak szerezni.
  • Az adósságállomány növekedni fog a raktárfejlesztés, a flottafelújítási program és az esetleges regionális akvizíció finanszírozási igénye miatt.
  • 2023-ban stagnáló EBIT jöhet 2022-hez képest (egyszeri tételek nélkül)
  • A menedzsment jelezte, hogy a mai előrejelzést a bizonytalanságok miatt az első negyedéves eredmények után felülvizsgálják.

A Concorde idén 686 millió eurós árbevétel mellett 32 millió eurós EBIT-et vár, ami nagyjából összhangban van a menedzsement előrejelzésével. A 2023-as nettó nyereségre vonatkozó várakozás alapján a Waberer's 3,6-os P/E-n forog, a részvény pedig 5,6 százalékos osztalékhozamot kínál.

Az elemzőház ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a BDPST növekvő befolyása és a részvény alacsony likviditása távol tarthatja a befektetőket a Waberer'stől a lehetséges irányítási problémák miatt, amelyek beárnyékolhatják a vállalat növekedési történetét. A kisebbségi részvényesek és a BDPST közötti esetleges érdekellentét feloldása érdekében a kedvező és egyértelmű osztalékpolitika kialakításának a jövőben az igazgatótanács kiemelt prioritásának kell lennie, hogy a Waberer's vonzó befektetéssé váljon - írták.

A friss számok fényében a Concorde változatlanul hagyta ajánlását és célárát a Waberer's részvényeire vonatkozóan, így továbbra is vételre ajánlja a papírt 3990 forintos célár mellett. A célár a tegnapi záróárfolyamhoz képest

116,2 százalékos felértékelődési potenciált feltételez.

Címlapkép: BÉT

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF