Kimondták, hogy miért törli el igazából az éves szaldót a kormány a napelemeknél

Portfolio
Az uniós szabályok egyáltalán nem írják elő azt, hogy 2024-től el kell törölni az éves szaldót és már csak havi szaldót lehet működtetni a már megvalósult napelemes beruházásoknál, így „ennek a bevezetése mindenképpen etikátlan lenne, mert több, mint 200 ezer háztartást sikerül hátrányos helyzetbe hozni, aminek sajnos nem lehet más az eredménye, mint a költségvetési hiánynak a csökkentése”, hiszen „a rezsicsökkentésnek óriási a költsége” – jelentette ki az ATV kedd esti műsorában Kiss Ernő. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke finomította tegnapi üzenetét, miszerint ezzel a változással az elmúlt évekbeli napelemes beruházások „nem fognak megtérülni”, mert ma már azt hangsúlyozta, hogy „a megtérülés jelentős mértékben ki fog tolódni”. Közben az Energiaügyi Minisztérium fontos nyugtató mondatokat küldött egy sajtóválaszban.

A hétfő esti televíziós beszélgetés során Kiss Ernő az alábbi főbb üzeneteket hangsúlyozta a kormány által hétvégén bejelentett tervezett napelemes változások kapcsán:

  • Egy évvel ezelőtt az volt a kormányzati kommunikációs ígéret, azaz úgy tervezték szigorítani a napelemes elszámolási rendszert, hogy 2024-től kezdve majd tíz évben korlátozzák a napelem telepítéstől számítva az éves szaldóelszámolás időbeli lehetőségét, most viszont a minisztérium azt jelentette be, hogy 2024-től már minden megvalósult napelemes beruházást átraknak egyből az évesből a havi szaldó elszámolás alá, függetlenül a telepítés dátumától, ez pedig rontja az ilyen rendszerek megtérülését.
  • Bár vasárnap még úgy nyilatkozott az RTL-nek, hogy a 8-10 évre tervezett megtérülésű beruházások „nem fognak megtérülni”, most már úgy finomította üzenetét: „az, hogy soha nem (térül meg – a szerk.), az nem helytálló kifejezés, talán egy kicsit el lett ferdítve”. Úgy fogalmazott: ha valóban ez lesz a végső változás, mint amit most jelzett a minisztérium, akkor romlani fog a beruházások megtérülése, „nagyon hátrányosan fogja érinteni azokat, akik nem így kalkuláltak a beruházásukat”. Egy másik mondatában pedig úgy fogalmazott: „az éves szaldóelszámolásban a lakossági rezsicsökkentett áron most 8-10 év a megtérülése egy napelemes rendszernek. Onnantól kezdve, hogy nem tudom teljes egészében a nyári termelésemet mondjuk télen felhasználni, ebben az esetben ez a megtérülés jelentős mértékben ki fog tolódni.”
  • Ki is mondta: „azt gondolom, hogy akik eddig telepítettek, azok kevésbé járnak jól vele, de mindenképpen jól járnak, hiszen a napelemes rendszer az egy öngondoskodásnak a formája, éppen ezért mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy érdemes telepíteni a napelemes rendszert a továbbiakban is, viszont innentől kezdve másként kell számolnunk ezeknek a megtérülését, illetve másként kell használni.” Példaként említette az elektromos autó töltését a havi szaldóban megtermelt villamosenergia minél nagyobb felhasználása érdekében.
  • Arra a kérdésre, hogy ki jár jól/rosszul, hozzátette: „itt azok járnak talán kevésbé jól, akiknek egy régi, elavult épületük van és abban a fűtési költségek sokkal nagyobbak. Így ő nekik mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy ne csak napelemes rendszert telepítsenek, hanem korszerűsítsék az épületeket, csökkentsék a hőkibocsátást, növeljék a hőszigetelését, nyílászárókat cseréljenek. Csak ez rengeteg pénzt jelent.”
  • Arra a kérdésre, hogy valóban uniós rendelet miatt kell-e a kormánynak az éves szaldót havira változtatnia 2024-től, gyakorlatilag nemmel felelt, mert arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós rendelet csak azt írja elő, hogy a kormány 2024-től ne nyújtson támogatást az új villamosenergia termelési módoknak. Tehát a 2023 végéig telepítendő napelemes rendszereknél még igenis nyújthatna 2024-től kezdve is támogatást az éves szaldó rendszer megtartásán keresztül a kormány, viszont aki csak 2024-től telepít, náluk már tényleg nem lehet támogatást nyújtani az elszámolási konstrukcióba beépítve, és ezért is jön majd a bruttó elszámolási rendszer. Így tehát ki is jelentette: "azt nem írja elő, hogy a szaldó elszámolást el kellene törölni. Azt írta elő, hogy ezt továbbra is fent lehet tartani”, és példaként említette Lengyelországot, ahol 10-15 éves időkorlátot építettek be a szaldó elszámolási rendszerbe éppen azért, hogy az elvégzett beruházások időbeli megtérülését mindenképpen segítsék.
  • Azt mondta, hogy nagyon jó a szakmai kapcsolatuk az Energiaügyi Minisztériummal, de a szaldó elszámolási rendszer átalakításában se ők, se általuk ismert szakmai szervezet nem vett részt, „mert nem kaptunk erre lehetőséget”.
  • Az éves szaldó havi szaldóra változtatásának valódi okaként ezt mondta: „Azt gondoljuk, hogy ennek a bevezetése mindenképpen etikátlan lenne, mert több, mint 200 ezer háztartást sikerül hátrányos helyzetbe hozni, aminek sajnos nem lehet más az eredménye, mint a költségvetési hiánynak a csökkentése”, hiszen „a rezsicsökkentésnek óriási a költsége”. Bár a műsorban nem hangzott el, de itt az az érvelés háttere, amit tegnap már jelzett, hogy a nyári hónapokban 5 forintért tudja betáplálni a hálózatba a napelemes az el nem fogyasztott energia kilowattóráját a szaldó rendszerben, viszont télen, amikor keveset termel a napelem, de például megnő az elektromos hátterű fűtési igény, akkor 38 forint körüli áron kénytelen vásárolni a hálózatból, sőt az átlagfogyasztás felett az új rezsirendszerben 70 forintért kapja az áramot, hiszen a havi szaldóban már nem tudja szembeállítani a nyáron nettóban betáplált mennyiséget a télen nettóban vételezett árammal. Így pedig végülis az egyetemes szolgáltató MVM pénzügyi helyzetét javítja ez a megváltoztatott elszámolási rendszer, az pedig azt jelenti, hogy kevesebb rezsivédelmi támogatást kér majd a cég a költségvetésből, így annak hiánya is csökken.
  • Azt mindenképpen pozitívnak mondta Kiss Ernő az Energiaügyi Minisztérium kapcsán, hogy szeptemberben bejelentik majd: az ország mely részén oldják fel az újonnan létesítendő napelemes rendszereknél a hálózati betáplálás lehetőségét, tehát onnantól kezdve majd ismét elindulhat a tároló nélküli napelemes rendszerek telepítése is. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a tavaly október végén elrendelt országos betáplálási stopnak már akkoriban sem volt meg a szakmai indoka.
A napenergia magyarországi előretörésének számos következményéről, illetve az elszámolási rendszerekről is részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelynek Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz az egyik nyitó előadója. További részletek:

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Branstetter Sándor

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF