Mit tanácsol Jaksity György és Czakó Borbála a fiatal vállalkozóknak?

Portfolio
Májusban osztották ki a 2022-es Év Menedzsere Díjakat. Ennek kapcsán a Menedzserszövetség és a Portfolio a Business Menü Bombera Krisztinával c. videósorozatában közelebbről is bemutatja a díjazottakat.

Sorozatunk második részének vendége a Menedzserszövetség és a Gránit Bank Zrt. közös Év Menedzsere Életműdíj kitüntetettje, Czakó Borbála, korábbi londoni magyar nagykövet, stratégiai tanácsadó és a Menedzserszövetség és a Shell Hungary Zrt. közös Év Menedzsere a Társadalomért Különdíj kitüntetettje, Jaksity György, a Concorde Zrt. alapítója és igazgatóságának elnöke volt.

Czakó Borbála több évtizedes vezetői pályafutása során számos magas színtű pozíciót töltött be első magyar nőként. Dolgozott többek között a Világbankban, a Rockefeller Incorporation-nél New Yorkban, Washington D.C.-ben és Afrikában, valamint London mellett számos helyen Európában. Pályafutása során több százmillió dollárnyi befektetést hozott Magyarországra, számtalan igazgatósági, felügyelőbizottsági feladatot látott el. 

Jelenleg Magyarország egyik legmeghatározóbb agráripari konglomerátuma, a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság igazgatósági tagja, a 4iG NyRt tanácsadó testületének elnöke, a GYSEV Zrt. Igazgatóságának tagja.

Jaksity György már diákként aktívan részt vett a hazai piacgazdaság és a tőkepiac intézményeinek indulásában. A Concorde Értékpapírt 1993-ban alapította társaival, 1999-2002 között a Budapesti Értéktőzsde Tőzsdetanácsának tagja, majd 2002-2004 között a részvénytársasággá alakult tőzsde első elnöke volt. Részt vett a Concorde minden jelentősebb pénzügyi tanácsadó és tranzakciós munkájában, valamint vezető magyar társaságok privatizációjában, tőzsdei bevezetésében.

Nézd meg te is a Business Menü videósorozat második részét, amelyben Czakó Borbálával és Jaksity Györggyel beszélget Bombera Krisztina, valamint a díjak átadói is kérdeznek: Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary zRt. igazgatósági elnöke.

A díjazottak többek között arra keresték a választ, hogy miért fontos, hogy a vezetők tegyenek a társadalomért, hogyan fogjanak hozzá, milyen hibákat kerüljenek el. Meghatározták, hogy milyen az ideális társadalmi felelősségvállalási módszer, hol tartunk most Magyarországon, szemléletben és gyakorlatban.

A beszélgetésben szóba került az is, hogy mit kell ahhoz tennie egy fiatal vezetőnek ma, hogy úgy érezze, olyan életművet épít, amire majd büszke lehet. Jaksity György ennek kapcsán azt tanácsolja a fiatal vállalkozóknak, hogy szelektíven állítsanak példát maguk elé a magyar vállalkozói közegből.

Úgy látja: azzal, hogy Magyarország bekapcsolódott a globalizált világba, komoly lehetőséget kaptak a magyar fiatalok. Bárhova mehetnek dolgozni, tanulni. A korábbi generációkhoz képest ez jelentős előrelépés: az új generáció európai állampolgárként tekint magára. Ugyanakkor kérdésesnek tartja, hogy az esélyegyenlőség érdemben fejlődött-e az elmúlt évtizedekben.

Bombera Krisztina, Jaksity György, Istenesné Solti Andrea, Hegedüs Éva és Czakó Borbála Fotó: Menedzserszövetség

Czakó Borbála szerint egy meghatározott értékrend alapján érdemes példákat követni, az pedig mindenkinek a saját döntése, hogy milyen értéket képvisel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cégvezetőknek követniük kell az aktuális társadalmi kérdéseket, és reagálniuk is kell azokra.

Hozzátette: a cég vezetésének kell meghatározni a vállalat társadalmi felelősségvállalási politikáját. Olyan ügyekkel érdemes foglalkozniuk, amik hozzájuk és a vállalathoz közel állnak, magukénak érzik.

Címlapkép: Portfolio

Az Év Menedzsere Díjak médiatámogatója a Portfolio.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF