Az AI képes előre jelezni az emberiséget sújtó leggyakoribb természeti katasztrófát

Portfolio
A Google bejelentette, hogy a mesterséges intelligencia modellje segítségével sikeresen előre jelezte a folyók okozta árvizeket, egyes esetekben akár hét nappal előre. Az eredményeket a Nature tudományos folyóiratban publikálták - számolt be az Engadget. Az AI-ban rejlő üzleti lehetőségekről április 23-án konferenciát rendez a Portfolio, itt lehet regisztrálni.
Mire jó és hogyan vezessünk be AI-megoldásokat üzleti környezetben? Erről lesz szó április 23-án a Portfolio AI in Business rendezvényén. Regisztráció itt!

Az árvizek a leggyakoribb természeti katasztrófának számítanak világszerte, így a korai előrejelző rendszerek előnyét sokan élvezhetik.

A vállalat néhány árvizet hét nappal előre is sikeresen megjósolt, az átlag öt nap körül alakult.

Jelentősen javult az előrejelzés az alulreprezentált régiókban is, például Afrika és Ázsia egyes részein. A vállalat az előrejelzéseket a Google keresőben, a Google Mapsben és az Android értesítéseken keresztül publikálta. 

Az árvizeket nehéz megjósolni, mivel a legtöbb folyón nincsenek vízhozam-mérők. A Google úgy kerülte meg ezt a problémát, hogy gépi tanulási modelleket képzett ki releváns adatokból, többek között történelmi eseményekből, folyószintmérésekből, domborzati adatokból. Ezt követően a vállalat lokalizált térképeket készített, és "több százezer" szimulációt futtatott le minden egyes helyszínen. A technikák e kombinációja lehetővé tette, hogy a modellek pontosan megjósolják a közelgő árvizeket.

A megközelítéssel "nagyon pontos modelleket építettek nagyon konkrét helyszínekre", de a Google reméli, hogy ezeket a technikákat végül globális szinten is felhasználhatja a probléma megoldására.

AI in Business 2024
Mire jó és hogyan vezessünk be AI-megoldásokat üzleti környezetben? Erről lesz szó április 23-án a Portfolio AI in Business rendezvényén. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF