Előfizetői tartalom

Nagy változásokat jósol a ma ismert internet atyja: íme a világháló feltalálójának friss víziói

Portfolio
A világháló, vagyis a World Wide Web feltalálója úgy látja, hogy a találmányáról ugyan az elkészültekor még nem látta, hogy mekkora változásokat fog okozni a világon, de azt igen, hogy rohamtempóban fog fejlődni. Mostanra világossá vált számára az is, hogy számos előnye ellenére negatív következményekkel is járt a világháló felfedezése. A CNBC-nek három jóslatot mondott a világháló jövőjéről: szerinte AI-személyi asszisztensekkel fogunk kapcsolódni a webhez, valódi tulajdonjogunk lesz az adataink felett és lesznek olyan technológiai óriások, amelyek feldarabolják saját magukat.

Mire jó és hogyan vezessek be AI-megoldást a cégemnél? Erről lesz szó április 23-ai AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció itt!

A világháló feltalálója

Berners-Lee-nek tulajdonítják a világot megváltoztató technológia, a világháló feltalálását. A szakember 1989-ben a CERN-ben, a svájci részecskefizikai kutatóközpontban alkotta meg a World Wide Webet (www). A londoni születésű informatikus nyújtott be javaslatot egy olyan információkezelő rendszerre, amely segítené kollégáit az információk egymás közötti megosztásában. Természetesen akkor még nem tudta, hogy mekkora jelentőségű változást indított el, amely az egész világ működését megváltoztatta.

Berners-Lee az információmegosztó rendszerre vonatkozó ötletén két évig dolgozott, mire 1991-re elkészült a használható World Wide Web. 1993-ban a feltaláló meggyőzte a CERN-t, hogy a webes protokollt és a forráskódot szabadalmak és díjak nélkül tegye közkinccsé. Később ennek a döntésnek tulajdonította a web átütő sikerét.

Amikor elindult, nem tudtam volna megjósolni, hogy ilyen lesz, ekkora változást hoz

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés