Nagy potenciált lát a Waberer'sben az MBH

Portfolio
Új elemzőház kezdte el a Waberer's követését, az MBH Bank 5 367 forintos célárat határozott meg a részvényre vételi ajánlás mellett. Az célár 45,8 százalékkal magasabb, mint a csütörtöki záróárfolyam.

Az MBH DCF (diszkontál cash flow) és „peer group” (versenytárs) modellek alapján határozott meg célárat a Waberer's részvényére. A modellben a Waberer's 2027-es stratégiájában megfogalmazott várakozásokat vették alapul, néhány gazdasági, iparági és tőkepiaci feltételezéssel egészítve.

  • Bár a logisztikai üzletág két részre bontandó: Szerződéses Logisztika és a Fuvarozás és Szállítmányozás, a modell eredményének bemutatásánál a két üzletágra egyben kezelték, de a fair értékhez való hozzájárulásukat külön-külön kalkulálták.
  • A biztosítási üzletágat, amely 2027-re az már EBIT közel 30 százalékát teheti ki két módon modellezték. Egyrészt könyv szerinti értéken vették figyelembe, ahol a könyv szerinti érték a versenytárs biztosító társaságok mediánja, amely jelenleg 1,2. Másodsorban pedig P/E, azaz az egy részvényre jutó eredmény alapján is értékelték, melynek aktuális mediánja 9,2.
  • A végső cégértékéket (TV, terminal value, a 2028 utáni cégérték) az EV/EBITDA alapján határozták meg. Ez a Waberer’s esetében átlagosan 4,2.
  • A budapesti tőzsde alacsony likviditása miatt 10 százalékos likviditási diszkontot használtak.

A logisztikai üzletágra így 4 503 forintos érték jött ki részvényenként, míg a biztosítási üzletág fair értéke 1 247 forint/részvény. A kettő összegét a likviditási diszkonttal csökkentve

5367 forintos célár jött ki.

Ez a csütörtöki 3680 forintos záráshoz képest 45,8 százalékkal van feljebb.

A versenytárs elemzésnél a logisztikai peer groupot vizsgálva az MBH megállapította, hogy a kiválasztott mutatószámok alapján a Waberer’s értékeltsége a versenytársak átlaga alatt van. P/E alapon 5-ös szorzón forog a társaság, miközben a felsorolt versenytársak medián értéke 13,3. EV/EBITDA alapon vizsgálva az egyik legolcsóbb társaságról van szó a szektortársakhoz képest - írták.

A Waberer’s Biztosítási üzletágát külön vizsgálva az MBH azt állapította meg, hogy a vállalat közel 10 százalékos profithányadával, és 17-18 százalékos ROE mutatójával a jövedelmezőbb szektortársak halmazába tartozik.

A Waberer's árfolyama ma 0,8 százalékkal került feljebb, míg idén 3,4 százalékot esett.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF