Rekordévet zárt a Waberer's
Üzlet

Rekordévet zárt a Waberer's

Portfolio
Újabb rekordévet zárt a Waberer’s, miután 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT eredményét. A kihívásokkal teli környezet ellenére jól sikerült 2023-as év után a társaság igazgatósága részvényenként 120 forintos, az előző évit meghaladó mértékű osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén.

A főbb számok

Nem volt könnyű éve a Waberer'snek 2023-ban, hiszen a vállalat szolgáltatásai iránti keresletet, a működési modelljéből, illetve földrajzi fókuszából adódóan, elsősorban a főbb nyugat-európai ipari termelési központok, illetve Magyarország és Lengyelország ipari termelésének, valamint lakossági fogyasztási trendjeinek változása határozza meg. A vállalat releváns piacain mind az ipari termelés, mind pedig a nem élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalma visszaesett.

A Waberer’s ebben a változékony környezetben azokra a szegmensekre és ügyfelekre koncentrált, amelyeket kevésbé érintett az általános negatív gazdasági környezet. Ennek köszönhetően a kedvezőtlen működési környezet ellenére is sikerült a csoportszintű árbevételt az előző évhez képest 4,6 százalékkal 710,9 millió euróra növelni 2023-ban.

A Waberer’s EBIT eredménye 17 százalékkal 42,8 millió euróra, míg EBITDA eredménye 14,8 százalékkal 95,6 millió euróra bővült, ezzel mindkét mutató esetében rekordszintet ért el a csoport.

A nettó eredmény 53,6 százalékkal 29,7 millió euróra ugrott.

wabiéves

A negyedik negyedéves számok is többnyire növekedést mutatnak. A vállalat árbevétele 6,4 százalékkal 183,7 millió euróra nőtt. Utoljára 2018 negyedik negyedévében termelt ekkora negyedéves bevételt a cég.

Az EBIT emellett 22,6 százalékkal 9,3 millió euróra csökkent, míg az EBITDA 5 százalékkal 23,1 millió euróra zsugorodott. Az adózott eredmény viszont közel harmadára esett vissza a bázishoz képest, így mindössze 3,7 millió eurót ért el a negyedik negyedévben.

wabiq4

Szegmensek

Az ITS szegmens árbevétele az előző évhez képest 3,3 százalékkal, 429,8 millió euróra nőtt 2023-ban, miközben EBIT-je 9,7 százalékkal 8,9 millió euróra csökkent. A szegmens annak ellenére volt képes az előző évit megközelítő eredmény elérésére, hogy az általános európai fuvarozási keresletcsökkenés miatt a spot piacon fokozódó árversennyel, valamint az előző évinél hosszabb és koncentráltabb nyári gyárleállásokkal kellett megküzdenie. Mindez azonban a key account ügyfelek magas aránya miatt a rövidebb távú áringadozások hatása miatt korlátozott volt az eredményre, és ezen ügyfélkör stabil keresletet biztosított a terület számára. Míg az üzemanyagár éves átlagos 13 százalékos csökkenése – a szerződésekbe épített klauzula miatt és az eredménysemlegesség érdekében – automatikusan csökkentette a szegmens árbevételét, a flotta enyhe bővülése (+107 jármű), illetve a nettó – azaz üzemanyag és útdíj változások hatását nem tartalmazó – díjszint bővülése ellensúlyozta az üzemanyagár változás bevétel csökkentő hatását.

Az RCL szegmens – szegmensek közötti tételek kiszűrését követő - árbevétele 2,8 százalékkal, 198,7 millió euróra nőtt, EBIT eredménye 37,3 százalékkal 15,3 millió euróra emelkedett 2023-ban. A bevétel növekedését a raktározási és gyártás támogató logisztikai tevékenység magasabb bevétele generálta, mely ellensúlyozta disztribúciós tevékenység – üzemanyagár csökkenés generálta - enyhe bevétel csökkenését. A szegmens árbevétel-növekedése az autóipari és petrolkémiai gyártástámogató logisztika bővülésének, valamint a sikeres ügyfélakvizícióknak köszönhető.

A Biztosítási szegmens árbevétele euróban számolva 17,7 százalékkal, 82,4 millió euróra nőtt, míg EBIT eredménye 18,6 millió euró (+19,3%) volt 2023-ban. Az üzletág 2023-ban 22 százalékkal bővítette szerződéses állományának számát, míg a növekvő EBIT teljesítmény elsősorban a magas kamatkörnyezetben elért kiemelkedő befektetési eredménynek volt köszönhető. Részben a forint euróval szembeni enyhe erősödése is javította a szegmens eredményét, mivel a szegmens bevétele döntően forintban keletkezik.

wabiarbq4

Jöhet az osztalék

A kihívásokkal teli környezet ellenére jól sikerült 2023-as év után a vállalat igazgatósága részvényenként 120 forintos osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén (a tavalyi 100 forintos osztalékot követően).

Az osztalékjavaslat a csütörtöki 3 680 forintos záróár alapján 3,3 százalékos osztalékhozamot jelent.

Barna Zsolt a 2023-as eredmények ismertetésekor kiemelte, hogy a társaság tavaly frissítette stratégiáját, melyben azzal számol, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik, miközben árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye jelentősen, a 2022-es értékek közel duplájára emelkedik. A Waberer’s már 2023-ban jelentős lépéseket tett a stratégiában kitűzött célok elérése érdekében, hiszen elindították az eddigi legnagyobb raktárfejlesztést Ecseren, és telket vásároltak Debrecenben egy újabb logisztikai központ fejlesztése céljából. A vállalat két jelentős akvizíciót is bejelentett 2023-ban: egyrészt a vasúti logisztikában meghatározó szereplő PSP (Petrolsped) Csoport, valamint a szerbiai MDI disztribúciós társaság többségi részesedésének megvásárlását. Ezen fejlesztések és felvásárlások első eredményhatásai már 2024-ben láthatóak lesznek.

A Waberer’s elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 2024-ben 800 millió eurót megközelítő árbevétellel és a tavalyihoz hasonló nagyságrendű, 40 millió euró feletti EBIT teljesítménnyel számolnak.

Ezek alapján az árbevétel 12,5 százalékkal, vagyis a tavalyi növekedést jelentősen meghaladó mértékben bővülhet, viszont a tavalyi 42,8 milliós EBIT után a 40 millió eurót meghaladó becslés nem feltételez jelentős növekedést (ha egyáltalán) ezen az eredménysoron.

A Waberer's árfolyama idén 4,2 százalékot esett, ezzel alulteljesítő a BUX indexhez képest, melynek értéke 8,6 százalékkal nőtt idén.

waberers0321

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó