Még évtizedekbe telik, mire annyi női vezető lesz, mint férfi

Portfolio
Egy friss jelentés szerint az amerikai vállalatok vezetői pozícióiban a nők aránya két évtizedes növekedés után először csökkeni kezdett - írja a Bloomberg.

Egy friss jelentés szerint aggodalomra ad okot a nők arányának alakulása az amerikai vállalatok felsővezetői szintjein, mivel a korábban évtizedeken át tartó növekedés megállt. Az S&P Global Total Market Index adatai alapján 2023-ban a felsővezetői pozíciók 11,8%-át töltötték be nők, ami csökkenést jelent az előző év 12,2%-os arányához képest. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 55-60 vezetői pozíciót veszítettek el a nők a férfiak javára.

A nők aránya 2005 óta folyamatosan emelkedett a felsővezetők körében, akkor még csak 6,5% volt, összességében a vezetői szerepekben pedig ez az arány majdnem a háromszorosára, 22,3%-ra nőtt mostanra.

A jelentés nem tér ki részletesen arra, mi állhat a változás hátterében, de kiemeli, hogy a lassulás már évek óta megfigyelhető, a pandémia után különösen sok magas pozíciót betöltő nő lépett vissza stressz és kimerültség miatt. A McKinsey és LeanIn közös 2022-es felméréséből kiderült, hogy sok nő jobb lehetőségeket keresett olyan helyeken, amelyek nagyobb rugalmasságot ígértek.

Az S&P elemzése szerint tovább fog tartani elérni azt az állapotot, amikor ugyanannyi férfi és nő tölt be vezetői pozíciót; ezt most 2055 és 2072 közöttre teszik.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF