Financial Times: az olasz maffia kötvényeit vették meg gyanútlan külföldi befektetők

Portfolio
Olaszország legerősebb maffiájához köthető kötvényekből vásároltak be milliárdos összegben külföldi befektetők – írja pénzügyi és jogi dokumentumokra hivatkozva a Financial Times.

A calabriai ’Ndrangheta maffiacsoporthoz köthető kötvényeket vehettek külföldi befektetők, köztük privátbankok, hedge fundok és nyugdíjalapok.

A Financial Times úgy tudja, hogy a kötvényekből egy nagyobb pakettet Európa egyik legnagyobb privátbankja, a Banca Generali vett meg a maffiacsoporthoz köthető egyik cégen keresztül, ahol a tanácsadó az EY volt.

Piaci szereplők szerint 2015 és 2019 között mintegy egymilliárd euró értékben vettek ezekből a kötvényekből a külföldi befektetők. A kötvények egy része olyan eszközökkel köthető össze, amelyeket a ’Ndrangheta fedőcégei hoztak létre.

Az ’Ndrangheta Olaszországon kívül nem rendelkezik olyan „hírnévvel”, mint a szicíliai maffia, de az utóbbi két évtizedben jelentős vagyonra tett szert a csoport és az egyik legnagyobb maffiacsoporttá nőtte ki magát a nyugati világban.

Az Europol becslései szerint a csoporthoz köthető ügyletek éves szinten mintegy 44 milliárd eurós pénzmozgást generálnak.

A cikk szerint olyan befektetők is vehettek a kötvényekből, mint nyugdíjalapok, hedge fundok és bizalmi vagyonkezelők, mind magasabb elérhető hozamokat vadászva az utóbbi évek hozamsivatagában.

A lap szerint a kötvényeket kiegyenlítetlen egészségügyi számlák alkották, amelyeket állami egészségügyi intézmények felé állítottak ki egészségügyi szolgáltatók. A hatályos EU-s törvények szerint az államhoz köthető entitások lejárt számlatartozása garantált büntetőkamatot von maga után. Így ezek a számlák különösen vonzóak olyan projekttáraságoknak, amelyek ezeket összecsomagolják, és kötvénykibocsátást tartanak a jövőbeni megállapodásból származó cash flow-t használva fedezetként.  

Mint írják, az értékpapírosított eszközök többsége legális volt, de voltak köztük olyanok is, amelyekről később kiderült, hogy a ’Ndrangheta klán által kontrollált cégekhez köthető.

A Banca Generali azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy nem tudott arról, hogy problémák lennének a megvásárolt kötvények körül, az ezekhez köthető esetleges pénzmosási ügyek felderítését egy másik cégre bízták.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF