Előfizetői tartalom

Egyetlen szó miatt borulhat minden Európa déli végein – Szimbolikus viták miatt nem lesz újabb tagja az Európai Uniónak?

Az északmacedón jobboldal elnök- és parlamenti választási győzelme után ismét feléledt a több évtizedes névvita a volt jugoszláv tagköztársaság és Görögország között a Macedónia/Makedónia földrajzi név használatáról. Az újonnan megválasztott jobboldali államfő hivatali esküje során ismét a „Macedónia” nevet használta a 2019-től hivatalos „Észak-Macedónia” helyett. Eközben a kis balkáni ország másik nagyobb szomszédjával, Bulgáriával is vitákat folytat, és mivel Görögország és Bulgária jóváhagyása is szükséges Észak-Macedónia EU-csatlakozásához, ennek perspektívája még távolabb került.

Nagyarányú jobboldali győzelem Május 8-án tartották az észak-macedóniai elnökválasztás második fordulóját, illetve az egyfordulós parlamenti választásokat. Mindkét választáson nagyarányú jobboldali győzelem született. A közvetlen államfőválasztáson a voksok 69 százalékával a 70 éves Gordana Sziljanovszka-Davkova konzervatív jelölt nyert, aki így Észak-Macedónia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés