Döntött a kormány a Széchenyi Kártyáról: 1500 milliárddal több hitelhez juthatnak a cégek

Portfolio
300 milliárd forinttal megemeli a kormány a Széchenyi Kártya Program kötelezettségvállalási keretét, ezzel további több mint 1500 milliárd forintnyi hitel kihelyezését teszi lehetővé a kkv-k számára - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Idén március végéig 65 ezer hitelkérelmet fogadtak be a bankok a programban 2600 milliárd forint értékben, ebből 1600 milliárdra már le is szerződtek.
Ez is fontos téma lesz a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztálni a rendezvényre!

A Széchenyi Kártya Program már több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási szükségleteinek kielégítését, amely jelenleg is rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett biztosít forrást jelenleg a hazai kkv-k számára. (Csökkentésére érkezett javaslat egy hónapja a KAVOSZ és az MKIK részéről, erről alábbi cikkünkben írtunk).

A kormány most megjelent határozata értelmében arról döntött, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében adható támogatások nyújtására vállalható kötelezettségek felső korlátját további 300 milliárd forinttal, összességében 1700 milliárd forintra növeli. A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Max Plusz Program keretében 2024. március 31-ig

közel 65 ezer hitelkérelem került befogadásra, mintegy 2600 milliárd forint értékben, amelyből 1600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya.

A keret növelése az alábbi, már jól ismert konstrukciókat érinti: 1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel 2. Széchenyi Likviditási Hitel 3. Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel 4. Széchenyi Lízing 5. Széchenyi Mikrohitel 6. Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető)

A Széchenyi Kártya Program 300 milliárd forintos kötelezettségvállalási keretemelése több mint 1.500 milliárd forintnyi további hitelkihelyezését tesz lehetővé, jelentős új finanszírozási forrásokhoz juttatva a kkv-kat.

Az NGM szerint az így megvalósuló fejlesztések a beruházási aktivitás és a hitelezési aktivitás fokozásán keresztül érdemben járulnak hozzá a gazdasági növekedés idei újraindításához, továbbá ahhoz is, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon a gazdaság és a növekedési ütem hosszabb jövőre elérje a 4-5 százalékot.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Fõõrség épületében 2022. november 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Népszerű

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Egyetlen kis gáton múlhat fél Nyugat-Európa áramellátása, de Svájc nem hajlandó engedni

Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen

Van egy módszer, ami visszafordíthatná a globális felmelegedést, de sokan félnek tőle

Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat

Friss hírek

Vegyesen zártak az amerikai tőzsdék, új rekordot ért el a Nasdaq

Sejtelmes választ adott a világ egyik legnagyobb bankjának vezetője, hogy mi lesz a jövőben

Nagyobb veszélyben van „a Föld tüdeje”, mint korábban bárki gondolta volna

Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Lejárt Zelenszkij mandátuma, mégis beláthatatlan ideig maradhat még ukrán elnök

Zelenszkij szerint nem fognak harcolni NATO-katonák Ukrajnában, ennek pedig egyetlen oka van

Kiderült, hogy mi vezetett a világ egyik legrettegettebb vezetőjének halálához

Ismét visszatér a koronavírus hullámhatása – Egymillió autós készülhet a hosszú sorban állásra

Véget ért a nagy menetelés, rég nem látott bajban a német szélsőjobb – Ők lehetnek az AfD utolsó reménysugara?

Egyedül rontott neki az ukrán állásoknak egy hírhedtté vált orosz „teknőstank”, de nem sült el jól az akció

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF