Érkeznek a banki gyorsjelentések, mire számít a piac?

Portfolio
A korábban vártnál nagyobb profitnövekedés jöhet idén az amerikai bankoknál a Fed lassabb kamatcsökkentésének köszönhetően. Elemzők szerint egyes hitelintézetek az első negyedéves eredmények ismertetésekor ennek köszönhetően felemelhetik profit-előrejelzésüket – írja a Financial Times. A betétbiztosítási díjak miatt az első negyedévben azonban még nyereségcsökkenésre számít a piac.

Pénteken kezdődik az amerikai bankok gyorsjelentési szezonja, ekkor teszi közzé első negyedéves számait a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo is. Várhatóan jól teljesít a bankok hitelezési tevékenysége a korábban vártnál magasabban ragadó kamatoknak köszönhetően.

Januárban több bank is figyelmezetette a befektetőket, hogy a hitelezésből származó nyereségük, pontosabban a nettó kamatbevétel 2024 folyamán csökkenni fog, mivel a kamatkörnyezet csökkenni fog, és ezzel párhuzamosan a betétesek viszont a magasabb kamatozású betéteket keresik.

Azóta javultak a kilátások, mivel a piac most már csak két-három kamatcsökkentést vár a Fedtől idén.

A nettó kamatbevételre vonatkozó kedvezőbb kilátások ellenére a Bloomberg által összeállított konszenzusadatok szerint a hat legnagyobb bank átlagában az elemzők 2024 első három hónapjára még mintegy 14 százalékos csökkenést várnak a nyereségben.

A profitot a Szövetségi Betétbiztosítási Társaságnak a Silicon Valley Bank és a Signature Bank tavalyi megmentésével kapcsolatos veszteségek fedezésére szolgáló

betétbiztosítási díjak csökkenthetik, ezek nagy részét a bankcsoportok egyébként már 2023-ban befizették.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF