Jó és rossz hírt is közölt a Wells Fargo

Portfolio
Bár bevétel és EPS-soron is verte az elemzői várakozásokat friss gyorsjelentésében a Wells Fargo, profitja 7%-kal csökkent az első negyedévben az alacsonyabb kamatjellegű bevételek miatt. A nagybank részvényeinek árfolyama 0,88%-os mínuszban tartózkodik a nyitás előtt.

Közzétette a Wells Fargo is az első negyedévre vonatkozó gyorsjelentését, ebből kiderül, hogy a bank 20,86 milliárd dolláros bevételt ért el, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 1,20 dollár lett. Ezzel a nagybank a tavalyi hasonló időszaki számoknál is jobban teljesített, illetve az elemzői várakozásokat is felülmúlta.

A Wells Fargo negyedéves eredményei és a várakozások
  tény várt tény/várt bázis változás (év/év)
 Bevétel (milliárd USD)                20,86                20,20    3,3%                   20,73    0,6%
 EPS (USD)                   1,20                   1,01    18,8%                      1,23    -2,4%
 Forrás: Refinitiv, Portfolio         

A gyorsjelentés főbb számai:

  • A bank nettó kamatbevétele 8%-kal 12,23 milliárd dollárra csökkent 2023 első negyedévéhez viszonyítva. A Wells Fargo közlése szerint a nettó kamatbevételt a magasabb finanszírozási kamatlábak, valamint a hitelállományok csökkenése rontotta. A nettó kamatbevétel kapcsán a bank az idei év egészére 7-9%-os csökkenést prognosztizál.
  • Az átlagos hitelállomány 20,6 milliárd dollárral, azaz 2%-kal csökkent az előző évhez képest, a legtöbb hitelkategóriában bekövetkezett csökkenés miatt.
  • A nem kamatjellegű bevételek 17%-kal nőttek, elsősorban a kapcsolt kockázatitőke-üzletág jobb eredményei, a magasabb befektetési banki díjak, a vagyon- és befektetési banki üzletágban az eszközalapú díjak növekedése, valamint a Markets üzletágban a magasabb kereskedési bevételek következtében.
  • A nem kamatjellegű kiadások 5%-kal emelkedtek a negyedévben, részben a múltbeli ügyek miatti elhatárolások és a magasabb FDIC-értékelések miatt.
  • Összességében a bank profitja 4,6 milliárd dollárt tett ki az első negyedévben, ami elmarad a tavalyi hasonló időszaki közel 5 milliárd dollártól.

A nyitás előtti kereskedésben a bank részvényárfolyama 0,88%-os mínuszban tartózkodik.

Ma több amerikai nagybank is közzétette friss számait, ezekről bővebben itt írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF