Megszólalt a bankcsődöt megjósoló befektető a válság várható alakulásáról

Portfolio
William Martin nemrég a Silicon Valley Bank összeomlása által előidézett, és ezekben a napokban is formálódó bankválság "nagy shortolójaként" lett ismert. A stratéga most elmondta, hogy szerinte milyen következményei lesznek az SVB bedőlésének.

A shortolásra specializálódott Raging Capital Venturesnél dolgozó William Martin még a negyedik negyedéves gyorsjelentése előtt pécézte ki magának a Silicon Valley Bankot, egy Twitter-üzenetben tette közzé a bankkal kapcsolatos aggályait az elemző január 18-án, egy nappal a bank negyedéves számainak közzététele előtt. Martin az SVB lejáratig tartott értékpapír-portfóliójának aggasztó méretére és a betétkiáramlás felgyorsulására figyelmeztetett, tehát pontosan azokra a körülményekre, amik a kockázati tőkére összpontosító bankot bedöntötték.

A jövőre való tekintettel Martin úgy fogalmazott, hogy

szerinte a válságot viszonylag jól meg lehet fékezni, mivel a legtöbb intézmény nincs annyira kitéve a kamatkockázatnak, mint az SVB.

"Úgy gondolom, hogy az iparág egészét tekintve sok bank a kockázatcsökkentés időszakával néz szembe, saját tőkét kell bevonniuk, ami végső soron csak alacsonyabb bevételeket és alacsonyabb profitot eredményez,

de nem olyan típusú eseményekhez vezet, mint amilyeneket az elmúlt héten láttunk

- mondta Martin a CNBC "Power Lunch" című műsorában.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF