Orosz olajkút
Befektetés

Rég nem látott szintre zuhant az olaj ára

Portfolio
Egyre nagyobb a bizonytalanság a tőzsdéken a SVB-csőd miatt, tegnap széleskörű esést láthattunk elsősorban az európai tőzsdéken, a részvénypiacokon egyre felerősödő pánik mellett az olajárak is beszakadtak. Az elmúlt napok esése után a globális benchmarknak számító Brent és WTI típusú kőolaj hordónkénti ára jóval az orosz-ukrán háború kitörése előtti szintek alá esett vissza. A legfrissebb adatok szerint a készletszintek rendkívül magasan állnak az Egyesült Államokban, miközben az alapvetően nem olajhiányos környezetben a Biden-kormányzat jóváhagyott egy hatalmas alaszkai fúrási projektet, aminek következtében további kínálat érkezhet a piacra, ez szintén lejjebb nyomhatja az olajárat.

A Silicon Valley Bank csődje miatt ismét a befektetők látóterébe került a recesszió rémképe, ami együtt jár az olaj iránti kereslet várható visszaesésével. Ez meglátszik a mögöttünk álló napok árfolyamalakulásában is, a Brent típusú olaj ára ugyanis a múlt pénteki állapotokhoz képest több mint 11 százalékot zuhant, ezzel átszakítva a 76 dollár körüli fontos technikai szintet és így

már 2021 decembere óta nem látott szintre ért el a jegyzés,

brent0316

de a WTI árfolyama is gyakorlatilag a földbe állt.

wti0316

Az olajár-esésnek köszönhetően természetesen nagyot estek tegnap a vezető európai olajipari vállalatok részvényei is, ma egyébként a Mol „csak” kisebb mínuszban van egyelőre.

Az olajárak beesésének hátterében kereslet-kínálati körülmények is meghúzódnak az általános recessziós félelmek mellett: az amerikai olajkészletekre vonatkozó legfrissebb adatok szerint a készletek kifejezetten magas szinten állnak és folyamatosan nőnek, miközben a Capital Economics vezető nyersanyagközgazdásza, Caroline Bain szerint "visszafogott hazai kereslet" tapasztalható az amerikai fogyasztók részéről.

Az American Petroleum Institute kedden közzétett adatai szerint a március 10-én véget ért héten már a 10. egymást követő héten emelkedtek a készletek, míg az Energiainformációs Hivatal (EIA) tegnapi jelentése szerint a készletszint 7 százalékkal magasabban áll az ötéves átlagnál.

us stock
Az amerikai kőolajkészletek alakulása idén, tavaly és az előtte levő 5 évben. Forrás: Yahoo Finance, Capital Economics

Bain rámutatott arra is, hogy a Biden-kormányzat hétfői döntése, miszerint jóváhagy egy hatalmas alaszkai fúrási projektet, annak jele, hogy további kínálat érkezhet egy olyan piacra, ami alapvetően már nem küzd olajhiánnyal, ez szintén lejjebb nyomhatja a nyersanyag tőzsdei árát.

A jóváhagyásnak még jogi feltételei vannak, de ez az egész azért jelentős, mert ezzel Biden megszegte kampányígéretét, miszerint betilt minden fúrást a szövetségi földeken

- írta Bain, hozzátéve: "Teljes üzembehelyezéssel, napi 180 000 hordó kapacitással ez az alaszkai olajtermelésben 40 százalékos növekedését jelentené, mintegy 620 000 hordó/napra."

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
tank harckocsi bahmut ukrajna orosz ukrán háború percről percre tudósítás
nyaralás
trump
Szijjarto Peter Turk Allamok Szervezete
bull bear tőzsde
harkiv
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nyaralás