szerző

Budapest: ők a pénzügyi élet DJ-i

Pintér András
2015. október 30. 15:23    
nyomtatás
 
Budapest Alapkezelő

"Először is röviden a piacokról: a kínai és fejlődő piaci gazdaságok lassulásához kapcsolódó kockázatok miatt a befektetői hangulat változatlanul ideges, a piacok a "normál korrekció" és az "érdemben visszaeső növekedési környezet" szcenárióinak beárazása között ingadoznak. A befektetők ugyanakkor jellemzően alulpozícionáltak, ami a gazdasági környezet normalizálódása esetén érdemi támaszt adhatna az eszközáraknak.

Budapest: ők a pénzügyi élet DJ-i


És akkor jöjjön a lényeg. Természetesen senkit nem akarok megbántani, és a (zenei) ízlésről nincs is értelme vitatkozni (pláne nem az én zenei ízlésemmel...), de be kell vallanom, azok közé az emberek közé tartozom, akik felhúzzák a szemöldöküket, amikor a legjobban kereső zenészek listáján DJ-kkel találkoznak. Calvin Harris a Forbes szerint tavaly 66 millió dollárt tett zsebre - ezzel a DJ-k között minden idők legjobb évét tudhatta maga mögött. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a zenészek fő bevételi forrását az "élő" fellépések jelentik.

"De hát nem is csinál semmit, csak megnyomja a play gombot! Úgy tesz, mintha csavargatna valamit, de az egész a laptopjáról szól!" - jött a szokásos vád egy barátomtól, amikor a közelmúltban egy szórakozóhelyen a fenti témáról beszélgettünk. Legalább is akkor, amikor hallottuk egymás szavát a "Tedd fel a kezeeeeed!" színvonalú buzdítások zajában.

"A rendszer arra kényszeríti a résztvevőket, hogy olyasvalami elvégzését tettessék, amire nem képesek, és hogy úgy tegyenek, mintha élveznék azt." Felelhettem volna frappánsan barátom költői kérdésére, ha Charlie Munger fenti mondatát pár héttel korábban olvasom. Persze Warren Buffet legendás befektetőtársa nem a zenélést tettető és ezzel jól kereső DJ-kre, hanem a pénzügyi rendszer számos szereplőjére utalt.

Azóta nem tudok szabadulni ettől a gondolattól. Minden egyes alakalommal, amikor a nemzetközi gazdasági tévék szakértőit vagy felkészületlen pénzügyi kommentátorokat hallok, eszembe jut: ők a pénzügyi élet DJ-i. Tettetik, hogy csinálnak valamit. Pedig amit mondanak, az valójában hamis. Az én fülemnek legalább is biztosan az.

Itt is megvannak a vezényszavak, csak a "Tedd fel a kezed!" helyett a "Kereskedj minél többet!", "Egy kis tőkeáttétel nem árthat!" vagy a "Most érdemes keresni a piac alját!" jellegű mondatok töltik be ezt a szerepet. Elsőre talán jól hangzó tanácsok ezek, de hosszú szakirodalma van annak, hogy ha megtakarítóként megfogadjuk ezeket a gondolatokat, akkor a legtöbb esetben rosszul járunk (profitálni pedig csak a tippet adó fog).

Nem akarok DJ lenni, arról tippelgetni, hogy mi lesz a következő hetek slágere. Nálam marad a lejárt lemez és a kiabálás helyetti csendes emlékeztető: megtakarítóként a legtöbbünk számára egy megfelelő időtávra kiépített, a befektetési költségekre odafigyelő, az adózási lehetőségeket optimalizáló portfólió kiépítése és tartása (ez utóbbi nélkül az egész nem ér semmit) az ideális megoldás. A kimondottan a hosszabb távú megtakarítók szempontjait szem előtt tartó modell portfólióm összetételén ebben a hónapban nem változtatok."

Budapest: ők a pénzügyi élet DJ-i


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium