Új féléves csúcsra rántották a forintot

Portfolio
Napok óta rendkívül stabil a forint árfolyama, nagy kilengéseket eddig semmi sem tudott okozni. Ebből a szempontból viszont péntek este sikerült kitörni.

Nem sikerült tartósan 308 alá menni

Az első pozitív reakció után máris fordult a forint, most 308,41-nél járunk az euróval szemben, azonban még ez is 0,46%-kal alacsonyabb a csütörtöki jegyzésnél.


Megszólalt Varga a felminősítésről: "már ideje volt"

A magyar kormány gazdasági teljesítményünk egyenes következményének tartja, hogy a Fitch Ratings májusi felminősítése után a Standard and Poor's hitelminősítő intézet is befektetési kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket - értékelte a hitelminősítő döntését Varga Mihály pénteken.

Commerzbank: mától hivatalosan sem bóvli Magyarország

Az elemzők szerint meglepő volt Magyarország pénteki felminősítése, de nem indokolatlan. A piaci reakció pozitív lehet, de inkább csak rövidtávon, a tőke viszont megrohanhatja a magyar piacot.

Akár további forinterősödésre és hozamzuhanásra készülhetünk hétfőn

Az S&P váratlan felminősítése után azonnal jelentősen, nagyjából fél százalékkal erősödött a forint, azonban a befektetők egy része a jövő hét elejéig emésztheti a hírt, így akár további jó hangulatra van kilátás. Emellett a kötvénypiacot is megrohanhatják a befektetők a jövő hét elején.

Megvolt a féléves csúcs is

A felminősítést követő percekben új féléves csúcsra ugrott a forint, 307,66-nál volt a jegyzés alja, ami egy hajszállal alatta volt a szeptember elején látott 307,83-as árfolyamnak. Ennél erősebb utoljára március elején volt a forint, akkor 307,55-ig sikerült kapaszkodni. Mostanra egyébként 308-nál sikerült stabilizálódni a magyar devizának.


Azonnal megvették a forintot a hírre

Az S&P döntése után azonnal erősödni kezdett a forint az euróval szemben, most 308,15-nél jár a jegyzés, ami fél százalékkal alacsonyabb a tegnapinál.


Felminősítette az S&P Magyarországot!

Meglepetésre BBB mínuszra javította a magyar besorolást a hitelminősítő, a hírre szárnyakat kapott a forint.

Lejtőre került a forint

Mostanra 310,15-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,1%-kal magasabb a tegnapi árfolyamnál.


Közben a lengyel zloty továbbra is ellentétes pályán van: hirtelen 0,4%-kal erősödni tudott.


Belevettek a dollárba

A vártnál kicsivel magasabb inflációs adat hatására erősödni kezdett a dollár, de a jelek szerint egyelőre a befektetők sem értékelik túl az adatot. Most 1,1211-nél jár az euró-dollár árfolyam, ami 0,3%-kal alacsonyabb a tegnapinál.


Újabb érv a Fednek: éledezik az infláció

A vártnál egy kicsit magasabb volt augusztusban az infláció az Egyesült Államokban, 1,1%-kal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel egy újabb érvet kapott a kezébe a Fed a jövő szerdai kamatdöntés előtt.

309 közelébe

Délelőtt több kisebb hullámban erősödött a forint, az euróval szembeni jegyzések közel kerültek a 309-es szinthez.


Ezzel szemben a lengyel zloty eddig a pénteki kereskedésben gyakorlatilag nem csinált semmit.


Merkel: kritikus helyzetben az EU

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió "kritikus helyzetben" van, és lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy visszanyerje a lakosság bizalmát.

Erre kell figyelni az S&P döntésekor!

Várhatóan pénteken késő este publikálja legfrissebb ítéletét Magyarországgal kapcsolatban a Standard & Poor's, melynél jelenleg "BB plusz" a besorolásunk stabil kilátás mellett. Ez továbbra is egy fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória alatt azok után, hogy tavaly márciusban felminősítettek már egy fokozattal.


Most végre valami felrobbanthatja a forint árfolyamát

Nem meglepő módon (fontosabb piacmozgató hírek hiányában) a 310-es szint közelében kezdi a pénteki napot a forint euróval szembeni árfolyama. A jegyzések a 309,80-as szintnél járnak a 9 órai tőzsdei nyitás előtt.



A nap legfontosabb eseménye minden bizonnyal a Standard and Poor's ma esedékes hitelminősítői felülvizsgálata lesz, várhatóan az amerikai piacok 22 órakor történő zárása után jelenik meg a döntés, amennyiben lesz ilyen.

Elképzelhető ennek fényében, hogy a döntés előtt pozíciófelvételek mozgatják meg a forint árfolyamát, hogy már idő előtt spekuláljanak a bejelentésre.

Ahogyan arról előzetes cikkünkben beszámoltunk, a hitelminősítőtől a legjobb esetben is a kilátás javítására számíthatunk, a szakértők szerint ők lesznek az utolsók, akik majd visszaemelnek a befektetésre ajánlott kategóriába.

A forint e heti árfolyammozgása gyakorlatilag unalomba fulladt, az euróval szembeni jegyzések ugyanis hétfő óta a 309-310,60 közötti nagyon szűk sávban mozogtak.



© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF