Megütötték a dollárt az amerikai inflációs adatra, a forint is nagyot fordult

Portfolio
Szerdán délelőt két hullámban újabb jelentős forintgyengülés alakult ki azután, hogy kedden a Barátság-vezeték déli ágán leálltak az olajszállítások. Az euró jegyzései egészen 401,3-ig emelkedtek, majd arra a hírre, hogy napokon belül újraindulhatnak az orosz olajszállítások, a forint erősödésbe kapcsolt és 398 közelébe visszajött. Délután pedig az amerikai inflációs adat rázta fel a devizapiacokat.

A dollár picit visszaerősödött

Az inflációs adat után bekövetkezett hirtelen esését mérsékelten ledolgozta a dollár.

Csillapodtak a kedélyek estére

A forint árfolyama is stabilizálódott, az euróval szembeni árfolyama a 395-ös szintnél jár jelenleg is.

Repül a forint, főleg a dollárral szemben

A forint felülteljesítése különösen látványos a zuhanó dollár ellenében. Itt már közel 10 egységnyi javulásról beszélhetünk a hazai fizetőeszköz esetében.

Ugrik a forint

A forintra is jó hatással volt a dollár gyengülése. Az euróval szembeni jegyzések a 398 feletti szintről 397 alá süllyedtek.

Ezzel a forint kurzusa az euróval szemben már 5 egységgel került lejjebb a mai kereskedésben.

Gyengül a dollár

A friss amerikai inflációs adat megmozgatta a devizapiacokat. A dollár azonnal gyengülésnek indult, az euróval szembeni kurzus az 1,034-es szintig is emelkedett. Ezzel az amerikai fizetőeszköz bő egyhavi mélypontjára került. Ez azzal áll összefüggésben, hogy a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adat nem helyez akkora nyomást a Fedre a kamatemelés tekintetében.

Itt a fontos amerikai inflációs adat: a vártnál alacsonyabb számot közöltek!

A vártnál jelentősebb mértékben csökkent az amerikai infláció júliusban, és a maginfláció sem növekedett - derül ki a kormányzat friss közléséből. A hírre a dollár jelentős gyengülésbe kezdett.

Itt a fontos amerikai inflációs adat: a vártnál alacsonyabb számot közöltek!

Tovább erősödött a forint

398 alá bukott az euró jegyzése a bankközi forintpiacon, a dolláré pedig 388,4 körülig ereszkedett, azaz csaknem teljesen visszaerősödött oda a forint, ahonnan reggel indult az esés. A jelek szerint az orosz olajszállítások napokon belül várható újraindulása nyugtatja a forintbefektetők ideigeit, igaz tegnap 394 körülről indult a forintesés, amikor megjelent a hír a szállítások leállításáról, azaz egyelőre még nem tudott teljesen visszaerősödni a magyar fizetőeszköz.

Ugrik a forint

Éles fordulat látszik a forint árfolyamában arra a hírre, hogy napokon belül újraindulhatnak az orosz olajszállítások Magyarországra és Szlovákiába, ugyanis az euró jegyzései 401,3-nál jártak a hír megjelenése előtti percekben, majd az utóbbi fél órában már 398 közelébe esett az euró kurzusa.

Visszaerősödött némileg

Nemrég érkezett a hír, hogy újraindulhat a szállítás a Barátság kőolaj-vezetéken, ennek hatására pedig 399,5-ig erősödött vissza az imént a forint. Napon belül még így is 0,7%-os gyengülésben van.

Bréking! - Napokon belül újraindulhat az orosz olajszállítás Magyarországra

A Mol kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat, ezért napokon belül újraindulhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság-vezeték déli ágán Magyarország felé - közölte percekkel ezelőtt a Mol. A hírre a forint árfolyama erősödéssel reagált. A fentiekkel párhuzamosan a szlovák Slovnaft is azt közölte, hogy felé is napokon belül újraindulhat az orosz olajszállítás a pénzügyi tétel rendezése nyomán.

Bréking! - Napokon belül újraindulhat az orosz olajszállítás Magyarországra

Ütik tovább a forintot, már 400 felett euró

Az elmúlt bő fél órában újabb határozott forintgyengülés alakult ki, amelynek nyomán 401 fölé lendült az euró jegyzése, így tegnap estéhez képest további 1%-ot veszített értékéből a magyar fizetőeszköz. Közben a cseh korona 0,3%-kal erősödik, a lengyel zloty pedig csak 0,2%-kal gyengült. Konkrét magyarspecifikus hírt nem láttunk egyelőre. A jelek szerint az orosz olajszállítások leállításával kapcsolatos bizonytalanság tovább borzolja a forintbefektetők idegeit, igaz közben az érintett Mol a tegnapi 4% feletti esés után ma 2% körüli emelkedést mutat.

Újabb pofont kapott a forint, itt a 400-as euró

Az elmúlt percekben - egyelőre különösebb hír nélkül - megint esni kezdett a forint, az euró jegyzései 397 közeléből 399,5-ig ugrottak. A dollár kurzusa 391,3-ig emelkedett. A régióban a cseh korona stagnál, a lengyel zltoy 0,2%-kal gyengült csak.

Fel tud állni a tegnapi pofonból a forint?

A múlt héten végig nagyon szépen teljesített a forint, 393 alá is benézett, ez a hét viszont már vegyesebben alakul eddig. A tegnapi hír az orosz olajszállítások leállásáról komoly gyengülést hozott, a forint 398 fölé is benézett. Ma 397 forint 10 fillért ér egy euró, tegnaphoz képest ez nem jelent további gyengülést, de az előző napokhoz képest igen. Meglátjuk, ma merre veszi az irányt az EURHUF.

Tegnap a dollárral szemben is volt egy kis gyengülés, ma reggel ebből valamennyit visszahozott a forint. Egy dollár most 388 forint 90 fillért ér, ez tegnaphoz képest minimális gyengülést jelent. A dollár az euróval szemben 1,02 környékén áll, az előző napokban érdemben nem is mozdult onnan.

A lengyel zlotyt nem ütötték meg a hírre (hiszen az Lengyelországot nem érinti), a fizetőeszköz egyébként is alulteljesített a forinthoz képest a napokban. Ma sem látunk mozgást, akárcsak a cseh korona árfolyamában. Noha Csehország felé is elzárták az oroszok az olajat, a cseh jegybank jellemzően azonnal beavatkozik a devizapiacon, ha a korona árfolyama kilengést mutat, ezért tudott stabil maradni az EURCZK-jegyzés.

A mai napon a legfontosabb hír az amerikai inflációs adat lesz, amely - amennyiben a várakozások felett alakul - megrázhatja a piacokat, a kedvezőtlen nemzetközi hangulat pedig begyűrűzhet a magyar eszközök árazásába is, a dollár erősödését, a forint gyengülését hozva akár.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF