Erőre kapott a dollár, gyengült a forint

Portfolio
Tegnap kamatdöntő ülést tartott a Fed, az üzeneteket pedig lazának értelmezte a piac, a dollár gyengülni kezdett tegnap este. Ez általában jó a forintnak (erősödött is este), hiszen a kockázati étvágy erősödésére utalhat. Nagy mozgás nincs, de a dollár visszaerősödésével a forint is gyengülni kezdett délután.

Gyengüléssel fejezi be a napot a forint

A dollárral szemben több mint 3, az euróval szemben több mint egy egységgel gyengült a forint csütörtökön.

Előbbi 363,6, utóbbi 394,9 forinton áll este 10 óra előtt.

Gyengült az euró a dollárral szemben

A keresztárfolyam 1,086 kora este.

395 forint alatt az euró

Az euró 395 forint alatt mozog este 6 óra után, a dollár árfolyama 363,5 körül áll.

395-ig ütötték

Egészen 395-ig gyengült a forint az euróval szemben a délutáni leértékelődési hullámban, most ez alatt a szint alatt vagyunk, tegnaphoz képest 0,3%-os a gyengülés. A forint gyengülését a nemzetközi hangulatban beállt változás okozza, a dollár 0,5%-ot erősödött az euróval szemben.

Tovább gyengül a forint

Már jócskán meghaladja a 394-et a jegyzés, egészen pontosan 60 fillérrel, 0,3%-os gyengülést látunk az euróval szemben.

Gyengülni kezdett a forint

A dollár erőre kapcsolt, 0,4%-ot erősödött az euróval szemben, 1,087 körül a jegyzés. Ezzel a forint is gyengülni kezdett az euróval szemben, de nem olyan nagy a mozgás. Egy euró most 394 forintba kerül, ez 0,1%-os gyengülést jelent.

Nincs mozgás

A forint ma tartja magát az euróval szemben, továbbra is 394 alatt a jegyzés, alig van mozgás tegnaphoz képest. A dollár is alig mozdul az euróval szemben, eddig kifejezetten nagy nyugalom jellemzi a devizapiacot.

Vajon merre viszi a forintot a nagy döntés?

Ez a hét eddig sokkal nyugodtabban telt a forint számára, mint a múlt hét, távolabb volt a 400-as jegyzéstől az euróval szemben. A tegnap esti Fed-döntés hatására 395 közeléből 393,5-ig erősödött a forint az euróval szemben. Csütörtök reggel 393,5-394 környékén kereskedik a forintot, ez nem jelenti érdemi elmozdulást tegnaphoz képest, a hét eddigi legerősebb és leggyengébb árfolyamától is távol van.

Tegnap este a Fed megtartotta kamatdöntő ülését. A jegybank szinten tartotta a kamatokat, de Jerome Powell elnök meglehetősen galamblelkű volt, üzenetei hatására gyengülni kezdett a dollár (az ülésről bővebben itt olvashatsz). Ha a dollárgyengülés ma is kitart, az a forintra nézve is jó hír lehet, ugyanis ez a globális kockázati étvágy ébredésére utal, a hazai tényezők persze felülírhatják ezt. Ma eddig 0,1%-os gyengülésben van az euróval szemben, 1,094 körül jár a jegyzés. A dollár ezzel gyakorlatilag egy nap alatt visszaadta az erősödést, amit a héten eddig produkált.

A tegnap esti dollárgyengülés és forinterősödés mellett érdemes figyelni, hogy az alábbi rövid távú emelkedő trendvonalat teszteli-e a forint az euróval szemben 392,3 körül (ott húzódik egy támasz szint is), és ha igen, sikerül-e lefelé áttörnie. Ha igen, akkor első körben a 390-es, majd alatta a 385-ös szint környékéig is süllyedhet az EURHUF.

A forint a dollárral szemben erősödik, de nem tudott érdemben eltávolodni a kerek 360-as szinttől. Most egy dollár 359 forint 90 fillért ér, ez tegnaphoz képest 0,1%-os forinterősödést jelent a dollárhoz mérve. Tegnap a dollárral szemben jókora forinterősödést láttunk a Fed hatására.

Ma reggel még elég enyhék a tegnapi ülés devizapiaci hatásai, a régiós devizák, cseh korona és lengyel zloty sem mozdul érdemben az euróhoz képest, mindkét régiós deviza 0,1% alatt gyengül az euróval szemben.

Érdemes még a jen árfolyamát is megvizsgálni, ugyanis a japán jegybank e heti kamatcsökkentése kisebb csalódást keltett. A jent megütötték a vonakodó szigorítás után, ám a vártnál lazább Fed enyhülést hozhat a japán deviza számára. Ez látszik ma reggel is, felülről közelebb került a jegyzés a 150-hez.

Ma BMI-k érkeznek Európából és az USA-ból, ezen kívül a Bank of England tart kamatdöntő ülést, a fontkitettséggel rendelkezők számára érdekes lehet. A font ma reggel egyébként kereken 460 forintba kerül, a brit devizával szemben forinterősödés látszik. A héten még japán inflációs adat érkezik, ez a jen árazására lehet hatással. A mai nap inkább arról fog szólni, hogy a befektetők emésztik a tegnapi Fed-döntést.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF