Mutatjuk, kinek fáj igazán a választás eredménye

Mutatjuk, kinek fáj igazán a választás eredménye

Emmanuel Macron francia elnök pártja nagyon rosszul szerepelt a tegnapi európai parlamenti választáson, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése egyértelmű győzelmet aratott, emiatt Macron feloszlatta a Nemzetgyűlést, új választások jönnek, a kormány megbukott. Az eseményeknek azonnal jelentős hatása lett a devizapiacon, ma pedig a francia tőzsdén is nagy esés van kibontakozóban, élen a bankszektor vállalatainak részvényeivel.

Kamatot vágott az EKB: megszólalt Christine Lagarde

Kamatot vágott az EKB: megszólalt Christine Lagarde

Az Európai Központi Bank ma délután tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökken az irányadó kamat. Christine Lagarde elnök az eseményen elmondta, hogy az EKB kamatpolitikája még mindig restriktív, és egy ideig még az is marad. Nem kaptunk előretekintő iránymutatást a kamatkilátásokról, a jegybankelnök az adatvezérelt jelleget hangsúlyozta.

Csatlakozz június 19-én tartandó Signature Klub eseményönhöz, amelyen a forint kilátásairól lesz szó.

Látványos változás a fronton – Miért vállalják fel az ukránok a támadásokat?

Látványos változás a fronton – Miért vállalják fel az ukránok a támadásokat?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében háborús aktualitásokkal foglalkoztunk, például azzal, hogy milyen vita van Ukrajna és az USA között és mit jelentenek az orosz területre mért ukrán csapások. Vendégünk volt Ács Bence, a Portfolio Globál rovatának elemzője. A második részben a forint gyengülésének okairól és a lehetséges folytatásról kérdeztük Kaszab Balázst, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét.

Visszagyengült estére a forint

Visszagyengült estére a forint

Kedden négyhavi csúcsra ugrott a forint az euróval szemben 382,7-nél, és 351,7-nél a dollárral szemben, a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői környezetben, de itt elfogyott a forint ereje, és a délutáni órákban éles fordulat látszott, visszagyengült a magyar fizetőeszköz. Ebben fontos szerepe lehetett annak, hogy egy egyéves, illetve egy hároméves trendvonalba beleütközött az árfolyam, és látványosan lepattant róla.

Miért ennyire erős a forint? És merre mehet tovább?

Miért ennyire erős a forint? És merre mehet tovább?

Jól teljesít a forint: április közepe és május második fele között 10 egységgel (2,7%-kal) erősödött a magyar valuta az euróval szemben, azaz egy euróért 10 forinttal kevesebbet kell adni.  Az amerikai dollárhoz viszonyítva pedig ennél is nagyobb, 15 egységnyi (4,7%) a felértékelődés. A forint erősödésében nemzetközi és helyi fejlemények is szerepet játszottak. Tekintsük át a főbb okokat, és nézzük meg, ezek alapján hogyan alakulhat az árfolyam a közeljövőben!

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

A dollár árfolyama az elmúlt hónapokban erőteljesen erősödött különösen az ázsiai valutákkal szemben. Az egyre több apokaliptikus pénzügyi beszéd megijesztheti a piacokat: úgy tűnik, hogy a japán jen az összeomlás szélén áll. Kína pedig úgy érezheti, hogy kénytelen leértékelni valutáját, ami káros következményekkel járhat a kínai és a globális gazdaságra nézve is. Felmerül így a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit a dollár erősödésének megakadályozására, és ha lehet is tenni valamit, kell-e egyáltalán?

A Portfolio gazdasági elemző munkatársat keres

A Portfolio gazdasági elemző munkatársat keres

A Portfolio elemzői csapatának bővítésére pályakezdő vagy néhány éves gyakorlattal rendelkező munkatársat keres. Ha érdekel a gazdaság, mitől és hogyan mozog a forint árfolyama, mi a helyzet a devizapiacokon, és szívesen írnál róla, itt a helyed!

Rákapcsolt a forint

Rákapcsolt a forint

A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött csütörtökön, különösen utóbbival szemben. Az euró 387,5 és 389,2 között mozgott, a dolláré pedig 359,5 és 362,2 forint között.

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderült, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök az ülésen kifejtette, hogy szerinte nem lesz szükség kamatemelésre, és a beérkező adatokon múlik, hogy a jegybank mikor és mennyi kamatcsökkentést tud végrehajtani. Az összességében óvatos, inkább kissé laza hangulatú sajtótájékoztató erőt adott a piacoknak, a dollár gyengül.

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

Ítéletet mondanak Magyarországról és a gazdaságról, eldőlhet a forint sorsa

Ítéletet mondanak Magyarországról és a gazdaságról, eldőlhet a forint sorsa

A hét számos gazdasági eseménnyel és adatközléssel szolgál, amelyek jelentős hatással lehetnek a magyar és a globális piacokra egyaránt. Itthon először a keddi MNB kamatdöntés miatt izgulhatunk, majd pénteken az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról. A tengerentúlon pedig érkezik az első negyedéves amerikai GDP-adat, majd a Federal Reserve által leginkább figyelt PCE-inflációs mutató márciusi számait is közzéteszik. Mindez nagy nyomást helyezhet a forintra.

Akár 50 milliárdot is spórolhatnak a magyar kkv-k a nemzetközi pénzküldésen

Akár 50 milliárdot is spórolhatnak a magyar kkv-k a nemzetközi pénzküldésen

A hagyományos banki díjak elkerülése révén a digitális pénzügyi megoldások akár 50 milliárd forint éves megtakarítást is eredményezhetnek a magyar kkv-k számára - közölte az iBanFirst. A kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform magyar irodája 2024-re a tranzakciós volumen 1 milliárd euróra való megduplázását, valamint a 2 millió eurós forgalom elérését tűzte ki célul.

34 éves mélypontra gyengült a japán deviza

34 éves mélypontra gyengült a japán deviza

Japán az eddigi leghatározottabb figyelmeztetéssel lépett közelebb a devizapiaci intervencióhoz, mivel a jen a dollárral szemben 34 éve a leggyengébb szintre süllyedt – írja a Bloomberg.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.