Ennyiért cserélt gazdát Kalifornia legdrágább háza

Portfolio
Minden idők legdrágább lakóingatlana lett Kaliforniában az a villaépület, ami egykor a "The Beverly Hillbillies" című sorozatban is szerepelt - írja a CNN. Az ingatlan 150 millió dollárért (45 milliárd forint) cserélt gazdát, ami az Egyesült Államok történetének második legdrágább lakóingatlan-tranzakciója.

A Los Angeles Bel Air városrészében található ingatlan több mint 2200 négyzetméteres, és egy 40 ezer négyzetméteres telek tartozik hozzá. A ház 150 millió dollárért, vagyis nagyjából 45 milliárd forintért cserélt gazdát, ami megdöntötte Los Angeles eddigi rekordját, egy 2018 áprilisában 110 millió dollárért eladott malibui házat.

Forrás: Google Maps

A 18 hálószobás, 24 fürdőszobás házhoz egy 5 szobás vendégház is tartozik, de az igazi értékét a városi és az óceáni panoráma adja. A 25 méteres medence, a teniszpálya, a 40 autó befogadására alkalmas galéria vagy a 12 ezer üveg kapacitású borospince ugyancsak az ingatlan része, melynek vásárlója a milliárdos Rupert Murdoch fia.

Los Angelesben 2016 óta egyébként mindössze 6 lakóingatlant adtak el 100 millió dollár felett. A mostani tranzakció az Egyesült Államok második legdrágább adásvétele, amit csak egy New York-i ingatlan előzött meg, 238 millió dollárral.

Ha érdekességként megnézzük, hogy az Egyesült Államok legdrágább lakóingatlanai és a leggazdagabb amerikaiak vagyona hogyan alakul egymáshoz képest, akkor azt látjuk, hogy a 3 legvagyonosabb személy a vagyonából közel 600-700 ilyen ingatlant tudna venni. Ez a magyar viszonyokra konvertálva olyan, mintha a legdrágább hazai lakóingatlanok ára 400 millió forint környékén lenne. Ennél azonban - ha kis számban is - vannak drágább lakóingatlanok Magyarországon, vagyis az ingatlanárakhoz viszonyított vagyoni egyenlőtlenségek az Egyesült Államokban még mindig magasabbak mint Magyarországon.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF