Zsiday keményen kiosztotta a politikusokat a koronavírus kezelése miatt

Portfolio
Amit a hétfői Portfolio-konferenciánkon elmondott, azt egyrészt megismételte friss posztjában is Zsiday Viktor, a Citadella alap portfóliókezelője, de ma "egy kicsit" tovább is ment és keményen kiosztotta az európai és amerikai politikusokat. Az elmúlt napok itthoni és külföldi tapasztalatai alapján ugyanis meglátása szerint csak félszívvel akarják kezelni a döntéshozók a koronavírus járványt, amivel valójában még nagyobb bajt, elhúzódó válságot okoznak. Ez nagyon hasonló, mint amit Jim Cramer bemondott a CNBC-n, miszerint be kell vállalni a recessziót a járvány leküzdése érdekében.

Néhány erősebb kijelentés a posztból:

  • „Mind az európai, mind az amerikai politikusok alkalmatlanok a helyzet kezelésére. Miközben a kínai példa tökéletesen bebizonyította, hogy extrém karanténnal (se iskola, se munka, mindenki marad otthon, még boltba is csak hetente kétszer, ha nagyon muszáj, határok teljesen lezárva) a terjedés teljesen megállítható, Merkel azt mondja, hogy a lakosság 60-80%-a el fogja kapni a koronavírust. Az alapján, amit csinálnak, ez tényleg így van - de nem kellene, hogy így legyen.”
  • „Ezek a politikusok egyszerűen félnek keményet lépni, és bezárni az össze gyárat, munkahelyet, mindent. Félnek, hogy mi lesz, ha három napig nem gördül le Audi a futószalagról vagy katonák állnak a határon. És ebbéli félelmük ahhoz vezet, hogy nem állítják meg a járványt, ami így sokkal nagyobb kárt okoz mind emberéletben, mind gazdaságilag, mint ha egy-két hónapig megtennék azt, ami valóban szükséges.”
  • "Félszüzek nincsenek, és félkarantén sem. Lehet bohóckodni azzal, hogy a misén kevesebben legyenek, meg 99 ember legyen csak a moziban, és hogy a gyerekek úgysem kapják el, tehát nyugodtan nyitva maradhat az iskola, de ez csak pótcselekvés, színház, alibizés."
  • „Elég egyszerű a helyzet: ha senki nem találkozik senkivel, akkor a vírus nem tud terjedni, de ha találkoznak, átadják.”
  • „Lehet választani: egy-két hónap komoly válság, majd vége, vagy elhúzzuk az egészet hosszú hónapokra, akár sokmillió halottal.”

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF