Két központot is létrehoz az ITM a mesterséges intelligencia kutatására

Portfolio
Mesterséges Intelligencia kutatására szolgáló központokat hoz létre az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM). Az MI Innovációs Központ fő feladata a technológiai, képzési, kutatási, infrastrukturális piacterek kiépítésében való segítségnyújtás lesz, a Nemzeti MI Lab pedig a kutatói munkában kap szerepet.

A Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégia egyik kiemelt célja, hogy a magyar kis- és középvállalkozások termelékenysége 2030-ig mintegy 26%-kal nőjön az MI technológiáknak köszönhetően - írja az ITM sajtóközleményében. 

Az MI Innovációs Központ célja, hogy megismertesse a kkv-kat a különböző technológiákkal, illetve segítse a megfelelő beszállítók beazonosítását. Ennek érdekében a központ konzultációs célból trénereket biztosít az érdeklődők számára az alkalmazások szélesebb körű bevezetésének elősegítéséhez, kész alkalmazás csomagokat állít össze, valamint megteremti a vállalkozások számára az egymástól való tanulás lehetőségét.

Emellett elengedhetetlen az új megoldásokhoz szükséges források biztosítása, amit egy vállalati MI kísérletezési támogatási alap segíthet, hogy a kkv-knak lehetőségük legyen a mesterséges intelligencia adta új hatékonyságnövelési lehetőségek kockázatmentes tesztelésére.

Amennyiben egy vállalkozásnál speciális, kutatói munka bevonását feltételező MI technológiai igény merül fel, a SZTAKI vezetésével felálló Nemzeti MI Labhez lehet majd fordulni. A szervezet feladata a mesterséges intelligencia területén a vonatkozó alapkutatások folytatása mellett az alkalmazott kutatások bővítése lesz, így a kutatói szféra sokkal inkább a piaci elvárásokhoz igazodhat.

A Nemzeti MI Lab mesterséges intelligencia központú üzleti programok és befektetési alapok fejlesztésével, valamint startup inkubációval támogatja a potenciálisan versenyképes vállalatok létrejöttét, fókuszában pedig a gépi érzékelés, a gépi tanuláson alapuló intelligens gyártás, a nyelvtechnológia, valamint a megbízható MI és anonimizációs technológiák fejlesztése áll.

Az intézmény határokon átnyúló projektekben való együttműködéseket is megvalósít majd kutatási és technológiafejlesztési témákban, valamint célja, hogy nemzetközi MI kutatóközpontokat vonzzon Magyarországra.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF