Mitől lesz egy szegény ország gazdag?

Portfolio
A közgazdaságtan egyik központi kérdése a kezdetektől az, hogy mitől lesz egy ország szegény vagy gazdag - mondja Mike Károly az Elemző közgazdász című videósorozatunk mai darabjában. A Budapesti Corvinus Egyetem docense elmondja: a sikerességhez egyre fontosabb szempontnak tűnik, hogy milyen ösztönzők működnek egy gazdaságban, mennyire támogatják a játékszabályok az együttműködést és a versenyt.

A játékszabályok a piacgazdaságokban nem csak a jogi kereteket jelentik. A közgazdaságtani kutatások azt mutatják, hogy a vállalkozások számára jogrenden túli informális szabályok még fontosabbak, ezek teremtik meg igazán az egymás közötti bizalmat és az együttműködés feltételét.

AZ ELEMZŐ KÖZGAZDÁSZ
A Portfolio hetente mutatja be az ELTINGA vezetőjének videósorozatát, ami a közgazdasági elemző gondolkodásba nyújt bepillantást. Rendszerváltó történetünk egyik öröksége, hogy a közgazdaságtan sok mindent jelent ma Magyarországon: praktikus, üzleti tanulmányokat, alkalmazott matematikát, fogalmak, állami szabályok, törvények naprakész ismeretét. A nemzetközileg economics-ként ismert – magyarul talán leginkább elemző közgazdaságtannak nevezett – terület gondolkodása és szerepe nem közismert. A sorozatban megmutatjuk a közgazdasági gondolkodás példáit. Szó lesz arról, hogyan kutatják a közgazdászok a vállalati versenyt. Hogyan jelzik előre a gazdasági növekedést? Miként próbálják megérteni és feltárni a gazdasági összefüggéseket? Mit keres egy közgazdász az iskolában? Ismerd meg te is az elemző közgazdász munkáját!

NÉVJEGY
Mike Károly a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaság- és Közpolitika Intézetének docense. PhD fokozatát 2010-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdasági doktori iskolájában. Kutatási területei a politikatudomány és a közgazdaságtudomány határterületei, az intézményi közgazdaságtan, joggazdaságtan és a közösségi döntések elmélete, melyekről hazai és nemzetközi tudományos folyóiratokban publikál. A Széchenyi István Szakkollégium igazgatója 2009 és 2012 között. A Hétfa Kutatóintézet külső tudományos főmunkatársa 2012 óta.

A sorozat további részeit itt nézheted meg.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF