Mitől lesz olcsóbb a liszt?

Mitől lesz olcsóbb a liszt?

A verseny, különösen a jól szabályozott verseny a fogyasztók érdeke, hiszen alacsonyabb árakat, jobb minőségű termékeket eredményez - mondja Berezvai Zombor az Elemző közgazdász videósorozat mai részében. A Gazdasági Versenyhivatal vezető közgazdásza arról is beszél, hogy bár a piaci modellek nem képesek tökéletesen visszaadni, hogy egy-egy iparág hogyan néz ki a valóságban, de sok esetben nagyon fontos segítséget nyújtanak a szereplők viselkedésének megértésére.

Mit keres egy közgazdász a környezetvédelemben?

Mit keres egy közgazdász a környezetvédelemben?

Bár a környezetvédelmi problémák elleni küzdelemben a közvélemény nem a közgazdászokat tartja a főszereplőnek, valójában mégis nagyon fontos szerepet játszanak ezen a területen. Ahhoz ugyanis, hogy kevésbé szennyezzünk, az emberek gazdasági döntéseit kellene megváltoztatnunk - mondja Kőműves Zsófia. A Cambridge Econometrics közgazdasági modellezője az Elemző közgazdász videósorozatunk újabb részében arról beszél, hogy egy olyan gazdasági környezet kialakítása a feladat, amely az új szabályok, adók révén környezetkímélőbb termelésre, fogyasztásra ösztönöz.

Versengő vagy együttműködő lény az ember?

Versengő vagy együttműködő lény az ember?

A gazdaság működésének magyarázata során a közgazdászok gyakran a versengést mint domináns magatartást szokták hangsúlyozni, pedig az együttműködés legalább ilyen fontos - mondja Kiss Hubert János az Elemző közgazdász videósorozatunk újabb részében. A KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy az emberek nagyon sokfélék, egészen eltérő mértékben hajlandók kooperálni.

Mitől lesz egy szegény ország gazdag?

Mitől lesz egy szegény ország gazdag?

A közgazdaságtan egyik központi kérdése a kezdetektől az, hogy mitől lesz egy ország szegény vagy gazdag - mondja Mike Károly az Elemző közgazdász című videósorozatunk mai darabjában. A Budapesti Corvinus Egyetem docense elmondja: a sikerességhez egyre fontosabb szempontnak tűnik, hogy milyen ösztönzők működnek egy gazdaságban, mennyire támogatják a játékszabályok az együttműködést és a versenyt.

Ha érteni akarsz, mérj!

Ha érteni akarsz, mérj!

A mindennapi életben velünk élő "hitek, vélekedések" ellenőrzéséhez, illetve a körülöttünk zajló események hatásainak megértéséhez, számszerűsítéséhez elengedhetetlen, hogy a kutatók méréseket végezzenek. A mérési tevékenyég az elemző közgazdász munkájának legalapvetőbb része - mondja Koren Miklós, a CEU Közgazdaságtan Tanszékének tanára. Az Elemző közgazdász videósorozatunk mai darabjában Koren arról is beszél, hogy a koronavírus járvány elleni lépések egészégügyi és gazdasági hatásainak felmérése elengedhetetlen a jó döntés meghozatalához.

Mi az a gazdasági növekedés és mitől van?

Mi az a gazdasági növekedés és mitől van?

Az innováció, a magántulajdon védelme, a családi kapcsolatok, a társadalmi értékek egyaránt befolyásolják egy-egy ország növekedési képességét - mondja Major Klára, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtani Intézetének vezetője. A szakember az Elemző közgazdász videósorozatunkban arról beszél, hogy mit gondol a közgazdaságtan a gazdasági fejlődésről. Mitől növekszik a GDP? Mitől fejlődik a technológiai egy országban, és miért nem egy másikban?

Mit csinál egy közgazdász?

Mit csinál egy közgazdász?

A „közgazdaságtant a szemlélet azonosítja, és nem a vizsgálati terület” - mondja Pete Péter egyetemi tanár. Az ELTE Közgazdaságtudományi Intézetének vezetője videósorozatunk nyitódarabjában arról beszél, hogy mi a közgazdaságtan, hogyan gondolkodnak a közgazdászok. Vizsgálódásaikban a mindennapjainkban megfigyelhető (nem feltétlenül csak a tisztán közgazdasági) jelenségeket megpróbálják visszavezetni a résztvevők célorientált viselkedésére. Ez a megközelítési mód segít abban, hogy a világban zajló folyamatokat ne a jók és a rosszak egysíkú küzdelmeként lássuk, hanem olyan rendszer részeként, amelyben megérthetők és leírhatók a szereplők döntéseik.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.