A koronaválság kirobbanása óta nem történt ilyen Magyarországon - Most kezdhetünk el aggódni?

Portfolio
Miután a magyar gazdaság kilábalt a koronavírus-járvány okozta válságból, újra a munkaerőhiány lett az ország legsúlyosabb problémája. Az üres álláshelyek száma az idei második negyedévben rekordmagasságba emelkedett, azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy ideig nem dől meg ez a rekord. Július és szeptember között ugyanis csökkenésnek indult a betöltetlen álláshelyek száma, ekkora visszaesésre pedig a Covid-válság kirobbanása óta nem volt példa.

Három hónap alatt közel 10 ezer fővel csökkent a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon a statisztikai hivatal friss adatai szerint. A 90 ezer üres álláshely historikusan továbbra is kifejezetten magasnak számít, vagyis a munkaerőhiány még az idei harmadik negyedévben is jellemző volt, azonban gyorsan mérséklődött a munkaerőhiány, ahogy a gazdasági növekedés lassult. Az üres álláshelyek számában ilyen gyors mérséklődésre utoljára a Covid-válság kirobbanásának időszakában volt példa. A vállalati szektorban 62 ezer, a költségvetési szférában 25 ezer, a nonprofit szektorban pedig 3 ezer üres álláshelyről tanúskodik a statisztika a július és szeptember közötti időszakban.

Fontos kiemelni, hogy egyelőre alapvetően a munkaerőhiány mérséklődéséről van szó, a foglalkoztatás érdemi csökkenésérők és a munkanélküliség gyors növekedésére nem beszélhetünk. Igaz, a foglalkoztatás túl van a korábbi rekordszinten, illetve a munkanélküliség is kismértékben emelkedett tavasz óta, de az ország egészét továbbra is inkább a feszes munkaerőpiac jellemzi. Szektoronként azonban nagy változások előtt állhatunk, hiszen lesznek olyan iparágak, amelyeket súlyosabban érint a gazdaság lassulása és az energiaárak robbanása.

Októberben 174 ezer munkanélkülit számlált a hivatal, ami kissé alacsonyabb, mint az előző hónapban látott 178 ezer fő, ugyanakkor magasabb, mint a tavaszi, 160 ezer fő alatti mélypont volt. A munkanélküliségi ráta 3,6%-on alakult.

Minden bizonnyal az idei év utolsó hónapjaiban tovább csökken a betöltetlen álláshelyek száma, miután a gazdaság egyre súlyosabb problémákkal nézhet szembe, és az ország könnyen lehet, hogy technikai recesszióba kerül. A gazdaság összes szereplőjét sújtja az energiaválság, ami miatt számos szektorban nemcsak létszámstopot rendelnek el, hanem leépítéseket hajtanak végre ezekben a hónapokban, illetve felfüggesztik a tevékenységet, gondoljunk csak a bezáró éttermekre, uszodákra, szálláshelyekre, kiskereskedelmi egységekre.

A gazdasági problémák fokozódása már a augusztus-októberi munkaerőtartalék alakulásában is meglátszik. Az elmúlt hónapokban már kismértékű emelkedést láthattunk, miután valamelyest többen vannak a munkanélküliek, illetve azok, akik többet szeretnének dolgozni (alulfoglalkoztatottak, vagyis részmunkaidősök). Ahogy azonban az alábbi ábrán látható, nem szignifikáns a tartalék növekedése, ám a mélypontot már magunk mögött hagytuk. A következő hónapokban pedig könnyen lehet, hogy újra 300 ezer fő felett alakul majd a potenciális munkaerőtartalék.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF