ipari termelés dolgozó worker fizetés
Gazdaság

Újra megindultak külföldre a magyarok

Portfolio
Nem emelkedett tovább a munkanélküliség Magyarországon októberben, miközben a foglalkoztatás 4,7 millió fő felett maradt. A közmunkások száma csökken, míg a külföldön dolgozóké nő, így a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma stagnál.

Októberben nem változott érdemben a foglalkoztatottak száma (Magyarországon), miközben a munkanélkülieké kismértékben csökkent az előző hónapokhoz képest a KSH friss adatai alapján. A foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 milliót az augusztus és október közötti három hónapban, ami továbbra is kifejezetten magas szintnek számít, miközben a közmunkásoktól és külföldön dolgozók magyaroktól megtisztítva a Portfolio számítása szerint 4 millió 545 ezren dolgoztak Magyarországon. Az alábbi ábrán látható, hogy az elsődleges munkaerőpiac növekedése megállt.

Ebben az időszakban 174 ezer munkanélkülit számlált a hivatal, ami kissé alacsonyabb, mint az előző hónapban látott 178 ezer fő, ugyanakkor magasabb, mint a tavaszi, 160 ezer fő alatti mélypont volt. A munkanélküliségi ráta 3,6%-on alakult.

Mindeközben az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok száma újra emelkedni kezdett. Az elmúlt három hónapban 96 ezer külföldön dolgozó magyart számlált a KSH, októberben pedig már 100 ezer fő felett volt a létszámuk. Úgy tűnik tehát, hogy a külföldi munkavállalás ismét egyre vonzóbb a magyarok körében.

A közmunkások száma ugyanakkor tartósan csökken, immár kevesebb, mint 75 ezer közfoglalkoztatott van Magyarországon. Az elmúlt években a közmunkások közöl sokan sikeresen helyezkedtek el az el az elsődleges munkaerőpiacon, azonban látszik, hogy több tízezer fő kedvező konjunktúra közepette is a közfoglalkoztatásban marad.

A következő hónapok nagy kérdése az lesz, hogy a várható recesszió közepette a vállalatok mennyire tudják megtartani a dolgozókat. A legtöbb vállalat minden bizonnyal igyekszik elkerülni a leépítéseket, azonban azoknak, akiknek bizonyos időszakra be kell zárniuk az energiaválság miatt, nem lesznek könnyű helyzetben a munkaerő megtartása kapcsán sem. A leépítési hullámot a kormányzati támogatások igyekezhetnek enyhíteni, ám könnyen lehet, hogy a költségvetési források limitáltak lesznek ezen a téren.

Címlapkép: Getty Images

brusszel europai unio
STA_4224
peking_kina_shutterstock-20181123
Erdős Mihály
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
STA_4224