Gödöllőn nyitott központot az egyik legnagyobb német autóipari beszállító

Varga Szabolcs
Új délkelet-európai központot és digitálisan hálózatba kapcsolt bemutatóüzemet nyitott a TRUMPF Hungary Kft., amely a hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépeket, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni a lépéssel. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére forgalmuk a régióban eléri a 100 millió eurót.

A német csúcstechnológiai vállalat a Gödöllői Ipari Parkban nyitotta meg új délkelet-európai központját, amellyel célja, hogy még jobban kiszolgálja a régiót digitális megoldásaival. "Az elkövetkező években növekvő értékesítési piacra számítunk Magyarországon. Ez a beruházás emellett megerősíti üzletmenetünket olyan országokban, mint Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Törökország" - mondta Nicola Leibinger-Kammüller, a cégcsoport igazgatóságának elnöke.

Nicola Leibinger Kammueller, a Trumpf cégcsoport igazgatósági elnöke

A TRUMPF két legjelentősebb üzletága a rugalmas lemezmegmunkáló szerszámgép technológiák, illetve az ipari lézertechnológiák területe, de feltörekvő üzletág a legújabb generációs chipek gyártásnál használt EUV litográfia is.

Magyarország az egyetlen olyan ország Kínán kívül, ahol mind a három prémium német autómárka – BMW, Audi, Mercedes – jelen van, amelyeknek tradicionális beszállítója a TRUMPF a lézertechnológiák területén, a lemezmegmunkáló szerszámgép üzletág pedig számos magyar kkv számára nyújt szolgáltatást

– mondta az újságírók számára szervezett háttérbeszélgetésen Major Tamás, a magyar leányvállalat, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője.

Az ügyvezető úgy látja, hogy a lemezmegmunkálásban az elmúlt 5-6 évben indult el a családi vállalkozások területén egy olyan racionalizálási folyamat, aminek keretében egyre inkább hajlandók beruházni olyan gépekre, automatizálási rendszerekre, amelyek növelik a gyártási folyamatok hatékonyságát. Az automatizálás után pedig most érkeztek el oda, hogy az automatizált rendszereiket ipar 4.0-ás folyamatok keretében, szoftverek segítségével tovább tudják szervezni és átláthatóbbá, lekövethetőbbé tenni a termelésüket.

Major Tamás, a magyar leányvállalat, a Trumpf Hungary Kft. ügyvezetője.

A cég gyártásvezérlő szoftverei pedig ehhez úgy vannak kialakítva, ami lépcsőzetes belépést tesz lehetővé az ipar 4.0 területére: kicsiben el lehet kezdeni, tovább bővíteni, végül pedig egy nagy rendszert kialakítani. „A megvalósított beruházással megvan minden feltételünk arra, hogy akár a műszaki felsőoktatási intézményekkel és a partnereinkkel a továbbképzést, újdonságok bemutatását biztosítsuk” – tette hozzá az ügyvezető.

Az új bemutatóüzem digitálisan hálózatba kapcsolt megoldásai közé tartoznak a rugalmas lemezgyártáshoz szükséges rendszerek és a lézergépek. A vállalat portfóliója a lemezek vágására, hajlítására vagy hegesztésére szolgáló belépő szintű gépektől a nagy termelékenységű okos gyárakig terjed. A vállalat lézereit különösen az autóipar és az elektronikai ipar használja, zöld lézereit például már világszerte vezető technológiaként használják az elektromos járművek nagy teljesítményű elektronikájában a rézcsatlakozások hegesztésére. A vállalat a fogászati protézisek gyártásához használt 3D nyomtatók vezető szállítója is. „A digitálisan hálózatba kapcsolt megoldások hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a gyártást, ez növeli ügyfeleink versenyképességét" - mondta Major Tamás, és hozzátette, hogy az új bemutatóüzemben kifejezetten az ügyfelek iparág-specifikus problémáin dolgoznak.

Ahol lehet, fenntartható anyagokat használtak

Az épület kivitelezésénél csak ott használtak betont, ahol az műszakilag feltétlenül szükséges volt, egyébként fát és acélt használtak CO2-hatékony vagy teljesen újrahasznosítható építőanyagként, például a ragasztott fa tetőszerkezetben. A vörösfenyőfa ablakokat helyben, Magyarországon gyártották. A létesítmény fűtését és hűtését 38 geotermikus szonda biztosítja, a tetőn napelemrendszert rendszert telepítettek, a parkolóban pedig számos elektromos töltőállomással ellátott parkolóhely található.

Kapóra jött az akkumulátor-nagyhatalmi törekvés

Az akkumulátorgyártói kapacitások növelése nemzetstratégiai cél, a Portfolio kérdésére Major Tamás szerencsés együttállásnak nevezete, hogy a kormányzati stratégia erősíti a cég piaci pozícióját, hiszen a TRUMPF a dél-koreai gyártók számára is beszállító: a lézertechnológiákat korábban Koreában validálták, és mivel az ő megoldásaik voltak a legmegbízhatóbbak, ezért gyakorlatilag standardizálták a koreai cégek, így

a Samsung SDI és a SK innovation Magyarországon is a cég lézertechnológiáját használja hegesztési és jelölési célokra, összesen pedig jelenleg 373 Trumpf lézerforrás üzemel koreai gyártócégeknél országosan.

A cégcsoport terveiről Nicola Leibinger-Kammüller, igazgatósági elnöke elmondta, hogy az évtized közepére összesen 100 millió eurós forgalmat fognak bonyolítani a régiós piacon, amelyen Magyarország jelentős gyártási helyszínekkel rendelkezik a német autóipari márkák és beszállítók számára. „Szándékunk, hogy a jövőben a hálózatba kapcsolt gyártás megoldásszállítójaként még jobban kiszolgáljuk az egész délkelet-európai régiót. Ennek oka, hogy az elkövetkező években növekvő értékesítési piacra számítunk, még úgyis, hogy a makrogazdasági kilátások nem éppen rózsásak, főként a megnövekedett energia-, nyersanyag- és szállítási költségek, valamint a magasabb kamatlábak miatt” – tette hozzá a vállalatcsoport igazgatósági elnöke, aki a siker kulcsát a határokon átnyúló együttműködésben látja és az ügyfelekhez való közelségben, amit a cégcsoport egyik legfontosabb stratégiai céljaként említett.

A Trumpf bemutatóterme a Gödöllői Ipari Parkban.

Csak akkor hagyjuk magunk mögött ázsiai versenytársainkat, ha sikerül jobban megérteni és kezelni ügyfeleink iparágspecifikus problémáit, csak akkor leszünk hosszú távon sikeresek, ha sikerül javítanunk szolgáltatásainkat a régiókban, és új ügyfeleket nyerni

 – mondta.   

A cikk megjelenését a TRUMPF Hungary Kft. támogatta.

Címlapkép forrása: TRUMPF Hungary Kft. via Misc

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF