Államcsődök sorozatára készülnek, megindul az IDA titkos feltöltése

Portfolio
A Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA), a Világbank legszegényebb országok számára létrehozott alapja jelentős feltöltésre törekszik a növekvő adósság és az éghajlati kihívások kezelése érdekében. Bár a pontos cél egyelőre nincs meghatározva, az IDA előző, 2021-es forrásbevonási fordulója során 23,5 milliárd dollárt gyűjtött össze az adományozó országoktól, amelyhez a tőkepiacokról mintegy 93 milliárd dollárt mozgósított. A feltöltést az államadósság-válságok megugrása és az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos költségek eszkalálódása miatt tartják szükségesnek.

A megnövekedett finanszírozási igény biztosítása azonban kihívást jelent, mivel politikai tényezők – többek között a választások és a segélyezési költségvetések csökkentése olyan nagy adományozó országokban, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – gátját szabják a nagyobb befizetéseknek. A 235 milliárd dolláros összvagyonával rendelkező IDA elismerten hatékonyan segíti a szegénység enyhítését, a tőkepiacok segítségével megháromszorozza forrásait, és kedvezményes hiteleket nyújt az elszegényedett országoknak – írja a Financial Times.

Mivel egyre több ország néz szembe gazdasági nehézségekkel, az IDA kedvezményes kamatozású finanszírozása iránti kereslet megugrott. Kína csökkentett hitelnyújtása és a makrogazdasági környezet tovább feszítette az érintett fejlődő országokat. Következésképpen az IDA az előrejelzések szerint a vártnál korábban eléri a tőkeáttételi plafonját, ami a meglévő források hatékonyabb felhasználásáról szóló megbeszéléseket indított el anélkül, hogy kockáztatná az A-háromszoros hitelbesorolását.

Ezen túlmenően az IDA-ra nehezedő nyomást fokozza a más fejlesztési szervezetekkel a finanszírozásért folytatott fokozott verseny. Miközben új adományozók, például Kína, India és Dél-Korea is megjelenik, az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ezek a hozzájárulások nem biztos, hogy elegendők lesznek a támogatások iránti növekvő kereslet kielégítésére. Az olyan finanszírozási eszközök, mint a hibrid tőke és az alárendelt adósság összetettsége szintén kihívást jelent, miközben a támogatók az IDA műveleteinek egyszerűsítését szorgalmazzák.

Miközben az IDA ezekkel a kihívásokkal küzd, továbbra is elsődleges fontosságú, hogy egyensúlyt teremtsen a finanszírozás növelésének szükségessége és a szegénység enyhítésének hatékonysága között. A szervezetnek az éghajlatváltozás kezelésében és a sebezhető országok támogatásában betöltött szerepe most különösen fontos, mert a jelenlegi feszített gazdasági helyzetben államcsődök sorozata indulhat az olcsó hitelek nélkül.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF