Előfizetői tartalom

Rekordot dönt az adósságkibocsátás, Magyarország is beindult már

Portfolio
A hitelköltségek közelmúltbeli jelentős csökkenése miatt a feltörekvő piacok kormányai és vállalatai történelmi adósságkibocsátást hajtottak végre, és 2024 első napjaiban elképesztő 50 milliárd dollárnyi tételt húztak be a piacról. A Dealogic adatai szerint ez a hullám magában foglalja Szaúd-Arábia jelentős tételt jelentő 12 milliárd dolláros kibocsátását, ami a fejlődő gazdaságok, például Mexikó és Indonézia összes kötvényeladását 51 milliárd dollárra emeli az idén. Összehasonlításképpen ez meghaladja a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 42 milliárd dollárt. Magyarország is devizakötvéy-kibocsátással indította az évet.

Rögtön az év elején egy dollárkötvény-kibocsátással kezdte az évet a magyar kormány. Több mint 5,8 milliárd dollár összegű vételi ajánlat ömlött be a mai magyar 12 éves dollárkötvény ajánlati könyvébe, amelyek közül végül 2,5 milliárd dollárnyit fogadott el az Államadósság Kezelő Központ múlt szerdán. Ez a lépés nem volt egyedüli, a feltörekvő piacok kormányai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés