Komoly átszervezésre készül a kormány a szülészeti osztályokon

Szabó Dániel
A Belügyminisztérium egy friss tervezetet bocsátott társadalmi egyeztetésre a szülészeti ellátás átalakításáról. Mivel az orvoshiány egyre súlyosabbá válik, a javaslat szerint családiasabb, kevesebb orvossal működő szülészeti egységek jöhetnek létre, ahol a komplikációmentes várandósságokat gondozzák. Azonban a szakma és a nyilvánosság is megosztott a tervezet kapcsán, kérdés, valóban javulna-e a szülészeti ellátás, vagy csupán látszatintézkedésről van szó.

A tervezet körül egy komoly, általános vita alakult ki, valamint felháborodást váltott ki, mivel a kormány mindössze nyolc napot adott az érintetteknek a véleményük kifejtésére. Az előterjesztés szerint három szintű szülészeti ellátás alakulna ki: az alap-, közép- és magasabb szintű ellátás. Az alapellátás a komplikációmentes szülésekre összpontosítana, minimális orvosi jelenléttel – derül ki a hvg360 cikkéből.

A lap és a szakmai kritikusok szerint az intézkedés mögötti ok lehet az orvoshiány kezelése is, ami Magyarországon egyre húsba vágóbb lesz. Azonban a tervezet sokak szerint nem elég átgondolt, és számos kérdést vet fel a gyakorlati megvalósítás kapcsán. Az aggodalmak közé tartozik, hogy a családiasabb, kisebb személyzettel működő szülészeti osztályokon mennyire tudnának gyorsan és hatékonyan reagálni a váratlan komplikációkra.

Egyes szakemberek szerint azonban az alacsonyabb progresszivitású szülészetek létrehozása lehetőséget adhatna a kismamák számára, hogy otthonosabb környezetben szüljenek, és minimalizálják az orvosi beavatkozásokat. Ebben az irányban már több európai országban is vannak sikeres példák.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF