Előfizetői tartalom

Átírja a kormány az egészségügy játékszabályait? Vagy mégis mire készül?

Fontos kulcsszóval lettek gazdagabbak az egészségügyben érdekelt szereplők: szektorsemleges finanszírozás. A magánszektor játékosai, az orvosok, illetve a betegek azonban a részleteket, a szándékot nem ismerik. Mind azt találgatják, mit fog jelenteni számukra a gyakorlatban a szektorsemleges finanszírozás alkalmazása. Erre készül ugyanis a kormány az egészségügyi államtitkár javaslata alapján. Egészségügyi szakértőkkel azt jártuk körül, hogy ha valóban ebbe az irányba is tesz lépéseket a kormány, akkor az mivel járhat a rendszerben résztvevők számára.

Az általunk megkérdezett szakemberek között nincs egyetértés abban, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár néhány héttel ezelőtt tett kijelentésének mekkora a jelentősége. Volt olyan nyilatkozó (név nélkül), aki ezt hatalmas súlyú ügynek értékelte, mások (az ügy érzékenysége miatt szintén név nélkül) füstbombának nevezték, amivel arra utaltak, a bejelentés csupán figyelemelterelés.

A bejelentés lényege az volt a Kórházszövetség konferenciáján, hogy a kormány nekifog az állami és magánegészségügy együttélésének szabályozásához, ami azt jelentené, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosítási funkcióinak helyreállítását követően szektorsemleges finanszírozásra tér át az ágazat. Hozzátette akkor az államtitkár, hogy még kormányzati döntés szükséges ahhoz, hogy mely magántulajdonú szolgáltatókat vonja be a kormány hosszú távon a közfinanszírozott ellátásba.

Szakemberekkel, potenciális érintettekkel beszélgetve az rajzolódott ki előttünk, hogy az államtitkár bejelentésével meglepte az ágazat szereplőit, azóta is mindenki találgatja, hogy hogyan is nézhetnek majd ki a szektorsemleges (magyarul a fenntartó tulajdonosi hátterétől független) finanszírozás részletszabályai. Az első nyilvános reakciót a VOSZ Egészségügyi Tagozata (melynek elnökségi tagjai rendszeres résztvevői a Private Health Forum rendezvényünknek) adta ki a kérdésben. Álláspontjuk szerint mindkét lépés (a szektorsemleges finanszírozás és a NEAK szerepének átalakítása) óriási horderejű és nagyon pozitív, feltéve, hogy a részletes szabályozás élhetővé és működtethetővé teszi az új rendszert".

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés