Koronavírus: kiderült az igazság a legaggasztóbb hosszú távú tünetről

Portfolio
Az agyköd hosszú távú Covid–19 tünetként való megjelenésének biológiai hátterét feltáró kutatások az MRI-vizsgálatokkal és festék befecskendezésével kimutatták, hogy a vér-agy gát szivárgása lehet felelős a sokáig elhúzódó tünetekért.

A Nature Neuroscience-ben publikált tanulmány szerint az agyködben szenvedők agyában az erek károsodása tapasztalható, ami hatással lehet a nyelvhasználatra, memóriára, hangulatra és látásra. Mindennek oka pedig a vér-agy gát átszivárgása, amelyet a koronavírus okoz – szúrta ki az Index a friss kutatási eredményt.

A vér-agy gát molekuláris szinten egy speciális struktúra, amely védelmet nyújt az agyszövetnek. Ez a struktúra egy lipid kettős-rétegből áll, amely körülveszi az endothel sejteket, azaz az agyi erek falát alkotó sejteket. Ennek a rétegnek a lényege, hogy elszigeteli az agyszövetet a véráramban keringő anyagoktól, így biztosítva az agy optimális működését és védelmét.

A lipid kettős-réteg tulajdonságaiból adódik, hogy bizonyos molekulák könnyen áthatolhatnak rajta, míg másoknak szinte lehetetlen az átjutás. Ennek oka az, hogy a lipofil molekulák, azaz a zsírban oldódó anyagok könnyen képesek diffundálni, vagyis áthatolni a lipid rétegen. Ezzel szemben a hidrofil molekulák, azaz a vízben oldódó anyagoknak sokkal nehezebb átjutniuk ezen a rétegen, így a vér-agy gát számukra átjárhatatlan akadályt jelent.

Ez a felépítés és működési mechanizmus lehetővé teszi, hogy az agy megfelelő védelmet élvezzen, ugyanakkor bizonyos fontos anyagok, például tápanyagok és oxigén szabadon áramolhassanak át a vér-agy gáton, így biztosítva az agy megfelelő működését és táplálását.

Épp ennek a kényes agyi biztonsági rendszernek a működését borítja meg a koronavírus.

Az MRI-vizsgálatok során a festék, amelyet a véráramba fecskendeztek, megvilágította az agyat, és kiderült, hogy az agyködös Covid–19-betegeknél a festék átjutott az ereken és bejutott az agyszövetbe. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a vér-agy gát szivárgása lehet az alapja az agyködös tüneteknek, amelyek gondolkodási lassulást és emlékezési nehézségeket okozhatnak.

A kutatók szerint az agyrázkódást átélő betegeknél is hasonló vér-agy gát zavarokat tapasztalhatnak.

Címlapkép: Az agyi kapillárissal érintkező neurogliális sejtek. Ezek a sejtek segíthetnek kialakítani a vér-agy gátat a gyógyszerek, antibiotikumok stb. ellen. A fotó forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF