Nukleáris vágyálomba ringatta magát a Nyugat

Portfolio
Ian Edwards, az AtkinsRéalis vezérigazgatója óva intett attól, hogy a nyugati országok elhamarkodottan közelítsenek az atomenergia-projektekhez, és jobb tervezést sürgetett a költségtúllépések és késedelmek mérséklése érdekében. Annak ellenére, hogy szerinte az atomenergia segítheti a tiszta energiára való átállást, továbbra is komoly kihívásokat kellene kezelni, többek között biztonsági és hulladékkezelési problémákat.

A nyugati országok kihívásokkal szembesülnek a nukleáris energiaprojektek kivitelézése során a nem megfelelő tervezés és a befejezés siettetése miatt – figyelmeztetett Ian Edwards, a természetes uránnal működő reaktorok vezető gyártója, az AtkinsRéalis vezérigazgatója az e heti nukleáris ipari globális csúcstalálkozó előtt.

Edwards hangsúlyozta, hogy az atomenergia csak akkor lehet árban versenyképes, ha a beruházásoknál betartják a költségvetést, és a kínai sikeres modellhez hasonlóan moduláris reaktortechnológiát alkalmaznak – írja a Financial Times.

Edwards kiemelte a technológia előnyeit, mint például a moduláris felépítés és a nehézvíz-használat, ami energiabiztonsági előnyöket is kínál. Ezzel szemben a dúsított uránt használó erőművekkel kapcsolatos beruházásoknál problémát jelent, hogy kitettek az üzemeltetők az orosz uránexportnak. Valamint a legtöbb projekt a biztonsági előírások és a tervezési hiányosságok miatt jelentős késésben van, valamint a becsült költségkereteket már régen túllépték.

Az atomenergia iránti újkeletű érdeklődés az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakból fakad, amit a csúcstalálkozókon és megállapodásokban az atomenergia iránti nemzetközi kötelezettségvállalások is bizonyítanak.

A nyugati vezetők, köztük Emmanuel Macron francia elnök és John Podesta, az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség brüsszeli csúcstalálkozóján összeülnek, hogy nagyobb támogatást ígérjenek a nukleáris technológiák fejlesztésére.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF