A Paksra készülő francia atomcégnél súlyos problémák buktak ki
Gazdaság

A Paksra készülő francia atomcégnél súlyos problémák buktak ki

Portfolio
Az EDF-et, Európa legnagyobb energiaipari vállalatát, a növekvő költségek és a nukleáris projektjei késedelmei, nevezetesen az angliai Hinkley Pointban épülő két harmadik generációs nyomottvizes reaktor (EPR) építésének csúszásai miatt, vizsgálják. Az eredeti becslések szerint ezeknek a reaktoroknak a költségvetése 70-90%-kal megugorhat, az üzembe helyezés pedig akár hat évet is késhet. A cég leányvállalata, a Framatome eközben a Paks II. bővítésében komolyabb szerepvállalásra készülődik.

Az EDF a késedelmeket különböző tényezőkre vezeti vissza, többek között a Covid-19 járványra és a szabályozási változásokra. Az EDF problémái aggodalmat keltenek nemcsak a cég, de a tágabb értelemben vett atomenergia-ágazat stabilitásával kapcsolatban.

A kihívások ellenére a francia energiaóriás további erőművek építését tervezi Franciaországban és Csehországban, hangsúlyozva a reaktorok sorozatban történő építésének fontosságát a hatékonyság és a költséghatékonyság biztosítása érdekében. A költségtúllépések és késedelmek azonban az olyan projekteknél, mint a flamanville-i reaktorblokk, példázzák az EDF problémáit – írja az Euractiv.

Nemzetközi szinten az EDF olyan országok nukleáris szerződéseiért száll versenybe, mint Csehország, ahol a költségek és a késedelmek miatti aggodalmak kétségbe vonják a vállalat ajánlatát. A más vállalatok, például a dél-koreai KEPCO és az amerikai Westinghouse pedig beszálltak az európai versenybe, ami továbbrontja az EDF kilátásait.

A kudarcok ellenére az EDF és a nukleáris ipar továbbra is jelentős kormányzati támogatásban részesül, Franciaország és más uniós országok is támogatják a nagy reaktorok fejlesztését. A meglévő reaktorokkal kapcsolatos folyamatos kihívások, köztük a termelési visszaesések és a korróziós problémák azonban rávilágítanak az EDF és a nukleáris ágazat egészének a költségnyomással és a szabályozási követelményekkel való megbirkózás során felmerülő nehézségeire.

Magyarországon a Framatome készül komolyabb szerepvállalásra, amely az EDF leányvállalata. A francia cég veheti át a Siemens Energy szerepét a reaktorok biztonsági és irányítórendszerének fejlesztésénél és kivitelezésénél. A magyar kormány aktívan tárgyal a cég jelentősebb bevonásáról.

Címlapkép: A munkások 2024. január 15-én elindulnak az Electricite de France SA (EDF) által üzemeltetett Gravelines atomerőműből a franciaországi Dunkerque-ben. A fotó forrása: Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Benzin