Előfizetői tartalom

A Paksra készülő francia atomcégnél súlyos problémák buktak ki

Portfolio
Az EDF-et, Európa legnagyobb energiaipari vállalatát, a növekvő költségek és a nukleáris projektjei késedelmei, nevezetesen az angliai Hinkley Pointban épülő két harmadik generációs nyomottvizes reaktor (EPR) építésének csúszásai miatt, vizsgálják. Az eredeti becslések szerint ezeknek a reaktoroknak a költségvetése 70-90%-kal megugorhat, az üzembe helyezés pedig akár hat évet is késhet. A cég leányvállalata, a Framatome eközben a Paks II. bővítésében komolyabb szerepvállalásra készülődik.

Az EDF a késedelmeket különböző tényezőkre vezeti vissza, többek között a Covid-19 járványra és a szabályozási változásokra. Az EDF problémái aggodalmat keltenek nemcsak a cég, de a tágabb értelemben vett atomenergia-ágazat stabilitásával kapcsolatban. A kihívások ellenére a francia energiaóriás további erőművek építését tervezi Franciaországban és Csehországban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés