Fontos bejelentést tett a magyar áramtőzsde

Portfolio
Az ADEX, Közép- és Dél-kelet Európai Energiatőzsdéhez történő csatlakozással bővíti villamosenergia kereskedési szolgáltatásait a BSP SouthPool Energy Exchange, a SEEPEX és a HUPX Szlovéniában, Szerbiában és Magyarországon.

A HUPX magyar áramtőzsde csatlakozik az Adex-hez, ezzel megerősítve és bővítve a regionális áramtőzsde-csoport délkelet-európai (CEE-SEE) jelenlétét. Ezzel az Adex csoport a leglikvidebb azonnali (spot) villamosenergia-kereskedelmi központtá válik a régióban, olvasható a vonatkozó közleményben.

Az anyag szerint a lépés elősegíti az energetikai átmenetet és a szegmentált piacok konszolidációját, továbbá a páneurópai piacösszekapcsolások (Market Coupling) jövőbeli további kiterjesztését. Az egységes működés kialakításával a piaci szereplők számára ezzel egy egykapus hozzáférés nyílik a szervezett piaci kereskedéshez és elszámoláshoz Szlovéniában, Szerbiában és Magyarországon. A teljesen optimalizált folyamatok a jelenlegi és leendő tagok számára nagyobb kényelmet és elérhetőséget biztosítanak majd. A budapesti székhelyű Adex Csoporton belüli energiatőzsdék több vállalat szakértelmét egyesítik, harmonizált tőzsdei szabályokkal, kereskedési és elszámolási megoldásokkal.

A tranzakció eredményeként az Adex csoport a BSP, a HUPX és a SEEPEX egyedüli részvényese lesz, a MAVIR, illetve a szlovén rendszerirányító ELES, és a szerb rendszerirányító EMS, illetve az EPEX SPOT pedig az Adex Csoport részvényeseivé válnak, amely nyitott a további partnerek csatlakozására.

A BSP, a HUPX és a SEEPEX továbbra is a meglévő piacaik üzemeltetői maradnak, és a jövőben is megtartják szervezett villamosenergia-piaci működési engedélyeiket és NEMO kijelöléseiket.

Az illetékes hatóságok jóváhagyását követően a fentiek szerint kibővült Adex csoport működésének indulása 2024 második felében várható.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF