Döbbenetes naperőmű rekord született ma Magyarországon!
Gazdaság

Döbbenetes naperőmű rekord született ma Magyarországon!

A napsütéses, hűvös időben ma 3400 MW körüli szintet ért el több órán keresztül az ipari naperőművek villamosenergia termelése Magyarországon, amivel messze új történelmi csúcs született. Erről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

Az Energiaügyi Minisztérium Facebook-posztja emlékeztet rá, hogy az előző rekord csak egy hónapja született, akkor 2792 MW volt a napközbeni termelési rekord, és csak azt írja, hogy 3000 MW feletti rekord született ma. Ha viszont ránézünk a MAVIR bruttó üzemirányítási adataira, akkor jól látszik, hogy délelőtt 10-től nagyjából délig folyamatosan 3400 MW körül volt a betáplálás a nagyobb, 50 kW feletti ipari méretű naperőművekből a hálózatba, így a 4500 MW körüli aktuális rendszerterhelésnek (pillanatnyi fogyasztási igénynek) a nagy részét naperőművek fedezték. Ez amellett történt, hogy a Paksi Atomerőmű egyik blokkja már jó ideje nem termel, és ma napközben kicsit a Mátrai Erőmű termelését is vissza kellett fogni, illetve a napsütéses órákban jelnetős, 1500 MW körüli nettó áramexportra volt képes az ország.

eromuvi mix240320

Az, hogy ontják napközben az áramot a nagyobb naperőművek Magyarországon, egyúttal egyre komolyabb megtérülési problémákat is okoz azon erőművek számára, amelyek nincsenek a KÁT/METÁR fix átvételi árat garantáló rendszerben; a napközbeni villamosenergia túlkínálat ugyanis mélybe nyomja az árakat a magyar áramtőzsdén itthon, és külföldön egyaránt. Ez látszik az alábbi ábrán is, ami a mára vonatkozó, tegnapi aukciókon kialakult, órás másnapi áramárakat mutatja a HUPX-en. Amint látszik: a déli órákban mindössze 50 euró/MWh körüli árakat tudtak realizálni a naperőművek (is), ami a mostanában fix átvételi ár nélkül induló, jellemzően 70-80 euró feletti árakat megkívánó projekteknél tényleg komoly profitabilitási kockázatokat vet fel. Egyúttal jól rávilágít a naperőművek gyors előretöréséből fakadó, más országokban is jelentkező kannibalizációs hatásokra.

HUPX DAM 240320

A MAVIR, illetve a mérlegkör felelősök számára a napközbeni masszív naperőművi túltermelés, pontosabban az időjárásfüggő termelési kapacitások jelentős előretörése, egyre több esetben jelentős kiegyenlítetlenségi problémákat is okoz, amelyeket át kell hidalni (nagyrészt leszabályozásokkal) a kiegyenlítő piacok, illetve az import kapacitások segítségével, ami jelentős többlet költségekkel is jár.

A tárca emlékeztet rá, hogy az elmúlt években nagyon jelentősen nőttek a magyarországi naperőmű beépített kapacitások, hiszen a 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés az összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is.

Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az ipari naperőművek összes beépített teljesítménye a február végi adatok szerint 3478 megawatt volt, és így a jobb besugárzás mellett a következő hetekben a naperőművek termelési rekordjának újabb megdöntése abszolút benne van a pakliban.

A háztartási méretű napelemes rendszerekből mintegy 260 ezer működik már 2362 megawatt összteljesítménnyel, többnyire családoknál, háztetőkön. A saját célra termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia kapacitás elérte a 6100 megawattot. Ezzel mostanra valóra váltak a korábban 2030-re kitűzött napenergiás célszámok, az Energiaügyi Minisztérium ezért 12000 megawatt napenergia kapacitással számol a következő évtized elejére.

Éppen ezért született meg az a kormányzati preferencialista, miszerint a második közzétételi eljárásban jelentkező 5000 MW körüli újabb naperőművi projekt nem fog csatlakozási engedélyt kapni. Helyettük a szélerőművek és akkumulátoros energiatárolók csatlakozhatnak speciális szabályok mentén. Ezekről a Portfolio két hete már részletesen írt, illetve a MAVIR mai online fóruma alapján szintén beszámolt.

A tárca megjegyzi: a minap indított a kormány egy online konzultációt 13 féle zöldenergia témában, és utal rá, hogy a januárban indult Napenergia Plusz Programban már több mint 1400 pályázónak ítéltek oda összesen több mint 5,6 milliárd forintot a 75 milliárdos keretösszegből.

Címlapkép forrása: Energiaügyi Minisztérium Facebook-oldala

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás