Portfolio signature

Lefedhető lenne Magyarország teljes villamosenergia-igénye szélenergiával? Technikailag igen!

Portfolio
Technikailag Magyarország teljes villamosenergia-szükségletének a többszörösét is kitermelheténk szélenergiából, az ország fizikai, területi adottságai ehhez ugyanis megvannak. Ennek ellenére a Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) alapján Magyarország csupán 1 gigawatt beépített szélerőmű-kapacitást tervez. A műszaki szélenergia-potenciált elemezte tanulmányában a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, amiből kiderül, hogy közel 100 GW számított műszaki szélenergia-potenciállal rendelkezhetünk. A hazai megújuló energia jövőjéről, valamint a szélenergiával kapcsolatos lehetőségekről is előadást fognak tartani meghívott szakértőink április 24-én, a Sustainable Tech konferencián. 

A napokban több cikkben is foglalkoztunk a szélenergiával kapcsolatos legújabb fejleményekkel: a MAVIR szerdai online piaci fórumán kiderült, hogy összesen 1359 MW csatlakozási igény érkezett a 400 kV-os feszültségszintre, közülük kell legalább 670 MW-nak felcsatlakoznia (a Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) célszámával összhangban). Megtudtuk azt is, hogy Győr környékén fogják kijelölni azt a néhány kilométeres sugarú kört, ahol létrejöhetnek új szélerőmű-parkok. Több befektető, több különálló szélerőmű-parkja is megépülhet a város közelében, de csak úgy, hogy egyetlen kapcsoló állomáson keresztül táplálhatnak be az átviteli hálózatra. Míg az ország további pontjain új szélerőmű csak úgy létesülhet, ha az nem igényli a betáplálási kapacitás növelését, vagy nem táplál a hálózatba. Szintén újdonság, hogy a MEKH hamarosan előrukkol egy olyan adatbázissal, amelyben átlátható lesz, hogy milyen időjárásfüggő kapacitások működnek már az országban, illetve hol, mire van kiadott engedély.

Április 24-én a Sustainable Tech konferencián előadóink között lesz Szabó László, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője. Részletek a honlapon.

A jelenlegi 330 MW beépített kapacitás a szélerőműveknél tehát a felülvizsgálat alatt álló NEKT célszámainak megfelelően 1 GW-ra nőhet - kellene, hogy nőjön 2030-ig. A háromszoros szélenergia-kapacitás, az alacsony bázisról jókora ugrás, de még így is eltörpül Magyarország szélenergia-potenciáljához képest.

Pár hónapja készült el egy kutatás a European Climate Foundation támogatásával, amelyben az Austrian Institute of Technology GIS-alapú elemzéssel modellezte a magyarországi szélenergia-termelés technikai/műszaki potenciálját, a REKK pedig megbecsülte a különböző szélenergia-kapacitások gazdasági hatásait. A legfontosabb eredmények egyike az volt, hogy

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés